latinica  ћирилица
25/06/2015 |  14:38 | Аутор: СРНА

Модрича: До септембра изградња Центра за помоћ дјеци са сметњама у развоју

Начелник општине Модрича Младен Крекић рекао је данас да се изградња Дневног центра за помоћ дјеци са сметњама у развоју одвија предвиђеном динамиком и да се нада да ће почетком септембра бити завршен овај објекат, у који хуманитарна организација "Дјеца нашег свијета" из Швајцарске улаже 250.000 франака.
Модрича - изградња Дневног центра за помоћ дјеци са сметњама у развоју - Фото: СРНА
Модрича - изградња Дневног центра за помоћ дјеци са сметњама у развојуФото: СРНА

Крекић је, након посјете градилишта заједно са сарадницима и представницима Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима, рекао да је општина Модрича за изградњу Дневног центра прилагођеног дјеци са посебним потребама и њиховим родитељима, обезбиједила грађевинско земљиште, инфраструктуру и потребну документацију.

Он је истакао да ће општина, након изградње објекта, средствима из локалног буџета помоћи рад Центра и ангажовање стручних лица за рад са овим особама.

Секретар Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима у Модричи Љиљана Јовановић рекла је да тренутно није дефинисан рад Центра, али да је сигурно да ће се у Центру реализовати разни садржаји прилагођени категоријама лица са тешком, умјереном и лаком менталном ретардацијом.

"У зависности од степена ретардације лица, које прописује Центар за социјални рад, у Центру ће бити организован боравак од два до до осам сати дневно", истакла је Јовановићева и напоменула да је капацитет Центра предвиђен за 40 лица дневно, а зависиће и од броја ангажованих волонтера или лица која ће бити запослена у Центру.

Она је невела да планирају активности у вези са одржавањем стечених способности, успостављањем изгубљених способности, као и едукацијом за нове вјештине, а у Центру ће бити реализоване и спортско-рекреативне активности и организоване разне друштвене игре, прославе и радионице за родитеље.

Никола Кузмановић, родитељ једног дјетета са посебним потребама, рекао је да ће се дјеца социјализовати за време боравка у Центру, а родитељи ће слободно вријеме моћи да искористе за испуњавање свакодневних обавеза.

На простору Модриче, према подацима Центра за социјални рад, има више од 150 лица са посебним потребама, од којих су 93 чланови Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима.