latinica  ћирилица
25/06/2015 |  14:51 | Аутор: ТАНЈУГ

Анкара: ИД није ушла у Кобане преко Турске

Турска је негирала тврдње да су џихадисти Исламске државе ушли у сиријски град Кобане преко турске границе.
Кобани, Сирија (photo: Twitter @zaidbenjamin) -
Кобани, Сирија (photo: Twitter @zaidbenjamin)

У том самоубилачком нападу је погинуло пет људи у експлозији аутомобила-бомбе, саопштила је Опсерваторија за људска права.

Према неким извјештајима, четири аутомобила припадника ИД прешла су гранични прелаз са Турском, Мурситпинар и упутили се даље у Кобане, што Турска најоштрије негира, пренио је АФП.

- Подаци којима располажемо доказују да су се припадници ИД убацили у Кобане из сиријског мјеста Јараблуса - саопштила је канцеларија гувернера пограничног турског региона Санлиурфа.

Неименовани турски званичник је рекао за АФП: "Имамо конректне доказе да нису дошли са турске стране" и додао да ће ускоро показати фотографије које то и доказују.

Опсерваторија за људска права је саопштила и да су џихадисти данас извршили егзекуцију над најмање 20 сиријских Курда, међу којима су биле жене и дјеца, у једном селу јужно од Кобанеа.

- Снаге ИД су убиле најмање 20 људи у курдском селу Барк Бутан, а међу убијенима је било жене и дјеца, као и становника који су пружили оружани отпор - саопштила је Опсерваторија за људска права са сједиштем у Лондону.

Раније данас, агенција Ројтерс је јавила да је у офанзиви ИД на Кобане, данас погинуло 12 људи и око 70 је рањено, према болничким изворима.