latinica  ћирилица
25/06/2015 |  15:13 | Аутор: РТРС

Додик: Неопходан референдум о оцјени рада Суда БиХ(ВИДЕО)

Незадовољан радом Суда и Тужилаштва БиХ због непроцесуирања ратних злочина над Србима, попут случаја Насера Орића предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је могућност одржавања референдума.
Предсједник Републике Српске Милорад Додик - Фото: СРНА
Предсједник Републике Српске Милорад ДодикФото: СРНА

- Одлука још није коначна, али ћу током почетка наредне седмице одлучити да ли ћу затражити посебну сједницу Народне скупштине Републике Српске на којој ће се посланици изјаснити да ли нам треба овакав Суд и Тужилаштво БиХ, рекао је Додик обраћајући се новинарима у НС РС.

Коментаришући рад посебне сједнице НС РС о наводној "куповини" посланика Додик је рекао да је материјал незаконит и да је кривично дјело прислушкивање предсједника Владе. Истакао је да би Народна скупштина требало да усвоји закључак којим одбија информацију опозиције као предлагача о наводној "куповини" народних посланика.

Још једном је истакао да владајућа коалиција има подршку 44 посланика, а у наредноим периоду рачунају на још већу подршку.

 

 

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Српска има алтернативу за Међународни монетарни фонд.

"Ништа нисмо ни очекивали од њих.Оно што су они цинично називали реформска агенда јесте писање новог устава БиХ и аката који би требало да задрже странце овдје да би нешто провели", рекао је Додик.

 Наводећи да они који би жељели расписивање ванредних избора знају како се то ради, Додик је подсјетио да предсједник Републике Српске може да распусти парламент и распише изборе, али да њему то не пада на памет, јер парламент Српске ради.

"Овдје се напросто ради о томе да се покушава направити галама и дестабилизација Републике Српске, с обзиром на то да Федерација БиХ не функционише, а заједнички органи БиХ треба да сакрију издају коју врше представници српског народа у заједничким институцијама", рекао је Додик.

 

Додик: Орићево изручење доказ да правосуђе на нивоу БиХ не треба никоме

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је одлука швајцарских власти да муслимански ратни командант у Сребреници Насер Орић буде изручен БиХ још једно понижење српских жртава и доказ да правосуђе на нивоу БиХ не треба никоме.

Додик је потврдио да ће наредне седмице као овлашћени предлагач парламенту Републике Српске предложити да се народ изјасни о Суду и Тужилаштву БиХ, поготово јер се зна да су ове институције наметнуте мимо Устава.

"То тужилаштво брани злочинце над Србима, а покушава да процесуира сваког из Републике Српске само за учешће у Војсци Републике Српске", рекао је Додик вечерас новинарима у Београду.

Он је нагласио да правосуђе на нивоу БиХ не треба никоме и да је случај "Орић" још један доказ, као што је било и са Ејупом Ганићем и Јованом Дивјаком, да је Тужилаштво злоупотријебило процедуру у свом захтјеву и омогућило да Орић буде изручен БиХ.

"Након тога слиједи његово ослобађање", рекао је Додик.

Он је истакао да је Орић несумњиво злучинац против кога је пред Тужилаштвом у Бијељини још 2008. године у 600 случајева, докумената и изјава свједока предочено да има основа за пресуду о његовом учешћу у ратном злочину.

"Међутим, Тужилаштво БиХ је онемогућило истрагу и све стоји од 2009. године до данас. Ништа се није покренуло, осим што стоји поступак, а Тужилаштво то злоупотребљава јер је то била основа да буде затражено његово изручење", рекао је Додик.

Додик је нагласио да све у вези са Орићем говори о апсурдности БиХ и њеној бесмислености, гдје Срби не могу да дођу до правде за жртве из свог народа, већ им се притиском покушава наметнути колективна одговорност.

"Насер Орић је дио међународног концепта да су Срби криви за све и свашта. Он није одговарао ни за оно што је сам учинио, њему је у Хагу само скинута командна одговорност, а Србима је масовно суђено само за командну одговорност", рекао је Додик.

Према његовим ријечима, то је доказ колико је Суд у Хагу неправедан и да је створен само да би био политички суд.

Предсједник Српске је рекао да посебно у случају "Орић" треба преиспитати понашање српских представника у заједничким институцијама и да се ствари рашчисте.

"Глас српских представника нисмо чули ни када је Бакир Изетбеговић предлагао да се БиХ разбије у шест дијелова. Предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић поручивао је да БиХ из све снаге треба да се заложи да се Орић врати у БиХ. Ако су му представници Срба дали сагласност за то и ако су то прихватили, морамо тражити одговорност", закључио је Додик. /Срна/