latinica  ћирилица
25/06/2015 |  15:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Дигитални медији од дипломата направили модерне медијске амбасадоре

Шеф њемачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер обратио се данас видео поруком учесницима Међународног медијског скупа "Глобал медиа форум", посвећеном односу медија и спољне политике у времену дигитализације и поручио да понеке методе спољне политике изгледају сада старомодно.

"У односу на обиље снимака из кризних региона, понеке од метода спољне политике чине се спорим и старомодним", рекао је Штајнмајер, пренио је данас, посљедњег дана скупа, њемачки радио "Дојче веле", који је организатор овог међународног скупа.

"Дипломатија и преговори који трају ноћима, као и натезање око компромиса, изискују много времена", рекао је Штајнмајер и додао да је, ако се на крају свега налази компромис, као у преговорима око иранског атомског програма, онда је потпуно свеједно шта је за његово остварење било пресудно и да ли су то били тајни разговори, или јавна дебата.

Дигитални медији од дипломата су направили модерне медијске амбасадоре, али не владају сви новим правилима игре, чуло се у Бону на међународном скупу "Глобал Медиа Форум", пренео је Дојче Веле.

Дипломате и политичари су пред новим изазовима, наведено је на скупу.

"Они сада морају да промијене начин свог изражавања. Морају да причају као ми, рекла је директорка за комуникације при Уједињеним нацијама Дебора Севард и оцијенила да је добро што је то тако, јер то помаже људима да схвате шта политичари и дипломате покушавају да постигну.

Заједно са Јаном Мелисеном и другим експертима, Дебора Севард је на том форум дискутовала на тему како је дигитална технологија промијенила медународне односе.

Те односе нису толико промијенили твитови политичара, колико милиони твитова корисника из читавог свијета, који из минута у минут на своје странице убацују фотографије, изјаве или видео-снимке, а они који су на власти, изложени су правој поплави информација и садржаја, које не могу да контролишу, преноси овај медији.

"То је изазов с којим ни једна влада не успијева да изаде на крај", рекао је бивши Би-Би-Си-јев новинар и водитељ Ник Гоувинг.

"А, ми смо тек на почетку дигиталне ере, која масама даје моћ и доводи у питање легитимност оних на власти", рекао је Гоувинг.

Учесници медијског међународног тродневног скупа, који је данас окончан, расправљали су у Бону о односу медија и међународне политике у вријеме дигитализације, указујући на значај слободе, квалитета и повјерења, а државни министар, задужена за културу у Министарству иностраних послова Марија Бемер говорила је и о опасности неограничене комуникације.

Она је упитала који су оквири потребни интернету гдје свако може публиковати све и гдје се позадина једног извјештаја не може потпуно верификовати и навела да се на то питање мора наћи убједљиви одговор како би новинарство било кредибилно и имало повјерење своје читалачке и гледалачке публике.

"Главна претпоставка за успјех сваке нове понуде је квалитет, само онај који има повјерење својих корисника, може преживјети у ово вријеме дигитализације", рекла је Бемер указујући да је квалитет одлучујућих, независно од тога ли су медији дигиталини или не, пренио је Дојче Веле.

Учесници овог скупа, њих око 2.000 из више од 100 земаља су, у бројним радионицама и панел форумима дискутовали о медијима и политици у дигиталном времену и о томе како дигитална технологија мијења међународне односе.