latinica  ћирилица
25/06/2015 |  15:32 | Аутор: Б92

Дачић: ЕУ да се изјасни да ли су зидови прошлост или будућност

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић позвао је Европску унију да се "изјасни да ли су зидови прошлост или будућност".

Он је додао и да је Србија, без обзира на "веома добре односе с Мађарском, апсолутно и оштро против зида" на међусобној граници.

- Ја мислио да је пао Берлински зид - рекао је Дачић у Београду, на заједничкој конференцији за новинаре са министром спољних послова Грчке Никосом Коцијасом.

По Дачићевим ријечима, "несумњиво је да је ова тема (таласа избјеглица са Блиског истока и са сјевера Африке) дошла пред врата саме Европе" и додао да су до сада "највише биле погођене Грчка, Италија и Србија".

- Европа није имала разумијевања када смо више пута указивали на потребу да нам се финансијски помогне како би граница била на много вишем нивоу... Тражили смо новац из ИПА фондова. Речено нам је да то (јачање контроле границе) није приоритет - рекао је Дачић.

Министар је додао да је "ово сада питање за ЕУ: Да ли они рачунају на овај наш простор као дио ЕУ, или је ово простор који је ограђен зидовима и оградом? Не бих да коментаришем како се то у прошлости називало".

Дачић је рекао да су "нам потребни мостови, а не зидови" и најавио да ће Србија иницирати регионалну конференцију о илегалним миграцијама, на којој ће, поред земаља регона учествовати земље ЕУ, УНХЦР и друге организације.

Никос Коцијас је подржао ту Дачићеву идеју.

- Проблем миграција постоји већ дуже вријеме - рекао је грчки министар.

- Када сам на Савјету ЕУ поставио то питање, гледали су ме као неку необичну љевичарску звјерку и одбили да се тиме баве, али, није крив гласоноша. Проблеми су настали, јер није било успјешне акције у региону - додао је он.

Коцијас је на конференцији за новинаре упитао "да ли су сви они ратови у сјеверној Африци направили ове велике ријеке избјеглица", а затим казао: "Не може то тако да неки направе проблем, а послије да кажу 'ви то треба да рјешавате' ".

Како је оцијенио, "Европа треба да потврди да је у стању да ријеши проблем (са избјеглицама), а ако га остави какав је сада, друштва на Балкану ће постати ксенофобична и скренуће удесно".

- Много нас занима стабилност Египта, са 100 милиона становника од чега су двије трећине млађе од 18 година, незапослени, који немају много снова о останку у тој земљи. Ко хоће да дестабилизује Египат, ризикује неке будуће пожаре - рекао је Коцијас.

Упитан о мигрантима који преко Грчке и Македоније иду ка Србији, Коцијас је рекао да је већ био код "пријатељског сјеверног сусједа", да је имао "три конференције за штампу" у Скопљу на којима му је постављено исто питање, али да преко Македоније иде "мањи проценат миграната" док главнина из Грчке иде преко Италије у Средњу Европу.

- Али земље ЕУ хоће да нас претворе у једну "црну кутију" која ће да прихвати 100.000 избјеглица из Сирије и 300.000 из Авганистана и Пакистана. То је више људи него што становника имају наша острва - рекао је шеф грчке дипломатије.

По његовим ријечима, Европа "мора да употреби сва средства која има, а једна од мјера је повратак миграната у земље из којих долазе".

Послије састанка с Дачићем, предвиђено је да Коцијас у Београду разговара и с премијером Србије Александром Вучићем.

Дачић је рекао да је са Коцијасом на састанку, поред осталог, припремао посјету грчког премијера Алексиса Ципраса Београду.

Такође је рекао да је Грчка са 2,9 милијарде евра један од највећих улагача у Србију, да је трговинска размјена од 400 милиона евра добра, али да су он и Коцијас оцијенили да би могла бити и већа, и договорили се да се за то направе специјални технички тимови.