latinica  ћирилица
25/06/2015 |  17:20 | Аутор: СРНА

Митровић: "Мрак" у процесуирању злочина над Србима у БиХ

Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић оцијенио је да одлука швајцарских правосудних органа да Насер Орић буде изручен БиХ, умјесто Србији, представља "наставак мрака у процесуирању ратних злочина над Србима у БиХ".

"Пуштање Насера Орића у БиХ у потпуности разоткрива дискриминацију српских жртава рата у БиХ у погледу тражења несталих и процесуирању ратних злочина почињених над Србима", рекао је Митровић Срни.

Он је навео да случај "Орић" треба да буде упозорење руководству Републике Српске да се наставак структуралног дијалога о реформи правосуђа у БиХ мора одвијати у духу раније најављеног референдума на којем би се грађани Српске изјаснили о раду правосуђа у БиХ.

"Посланици у парламенту Српске требало би да се баве питањем процесуирања ратних злочина над Србима у БиХ и радом правосуђа у БиХ, умјесто баналним питањем као што је спорни аудио-материјал о наводној куповини народних посланика", закључио је Митровић.

Савезна канцеларија за правду Швајцарске данас је по поједностављеном поступку одобрила изручење Насера Орића БиХ, потврђено је из ове канцеларије.