latinica  ћирилица
25/06/2015 |  17:27 | Аутор: РТРС

Јелен Демофест: Промоције књига и документарци о Бијелом дугмету и ЕКВ

Бањалучки Јелен Демофест никада није био само фестивал младих бендова и врхунске музике, већ и осталих видова умјетности, па ће тако дневни програм његовог осмог издања бити испуњен садржајима који се тичу књиге и филма, али са музиком као основном темом.

Тако ће на Јелен Демофесту 08, који се ове године одржава од 16. до 18. јула, бити уприличене промоције књига и пројекције документарних филмова о Бијелом дугмету и ЕКВ-у, бендовима који су, свако на свој начин, чинили носеће стубове еx-Yу сцене, а чији утицај на музичаре никада није престао.

Промоција књиге "Шта би дао да си на мом мјесту", биографије Бијелог дугмета, најпопуларнијег рок бенда у историји овог жанра на простору бивше Југославије, биће одржана 17. јула, другог дана фестивала у 17 часова у бањалучком Дому омладине. Ради се о колекцији ексклузивних фотографија, аутентично описаних догађаја и емотивно оживљених сјећања Душана Весића, једног од највећих регионалних рок новинара.

Након промоције биће одржана пројекција документарца "Изгубљено дугме", који се бави једном од најтрагичнијих прича из славних времена југословенског рока, а посвећен је Горану Ивандићу, некадашњем бубњару Бијелог дугмета. Након подсјећања на музичке успјехе и инструменталне бравуре, награђивани филм гледаоце води кроз тужну сагу, започету Ипетовим хапшењем, а окончану његовом мистериозном смрћу у београдском хотелу. Режију потписују Ренато Тонковић, Маријо Вукадин и Роберт Бубало.

Ипе Ивандић

Трећег дана Јелен Демофеста 08, такође у 17 часова, биће уприличена промоција књиге "Место у мећави", јединственог штива, посвећеног једнако јединственом музичару - Милану Младеновићу, фронтмену култног бенда ЕКВ. Објављена још 1998. године, књига Александра Жикића, публицисте, музичара и теолога, прошле године доживјела је ново издање, те прикупила нови број позитивних критика и дошла до још више читалаца.

Жикић своју књигу описује као "студију професионалног дјеловања Милана Младеновића, која не садржи ништа лично ни приватно што би могло да наруши оно што је Милан хтио да задржи за себе".

"Стварајући у времену растакања свих вриједности, није пронашао заклоњено мјесто у мећави која је беснила око њега. Заједно са једном комплетном поставом ЕКВ-а отишао је са сцене и из физичког живота поражавајуће прерано, остављајући за собом ону ријетку врсту насљеђа која се заснива колико на оригиналности умјетничког израза, толико и на етичкој узвишености ствараоца", каже Жикић у својој књизи о Милану Младеновићу.

"Место у мећави" Александра Жикића

Потресна музичка прича бенда Екатарина Велика наставиће се пројекцијом филма "Као да је некад било", већ споменутог аутора Душана Весића. Путовање од почетничких дана, преко година на врху, па све до трагичних одлазака чланова у легенду завршава 2008. године, када је снимање окончано. Исте године, свијет је напустила и још једна протагонисткиња филма, велика Соња Савић, што је тужна игра судбине која је додатно подвукла историјску и умјетничку вриједност овог видео записа.

Ово је само дјелић дневног програма Јелен Демофеста 08 који ће одвијати у просторијама Дома омладине, док ће се вечерњи, односно, главни програм одржавати на тврђави Кастел у Бањалуци.

Генерални спонзор Јелен Демофест је Јелен пиво, а највећи пријатељ фестивала већ осму годину заредом је компанија м:тел. Официјелни телефон фестивала је Huwaei P8, док је Радио-телевизија Републике Српске генерални медијски покровитељ осмог Јелен Демофеста.