latinica  ћирилица
25/06/2015 |  17:43 | Аутор: ТАНЈУГ

Вујовић: ММФ ће одобрити ревизију програма реформи Владе Србије

Министар финансија Душан Вујовић изјавио је да прва ревизија програма реформи Владе Србије, коју је ММФ подржао трогодишњим аранжманом, сутра иде на Савјет директора те институције и додао да је на основу добијених информација комплетан извјештај прелиминарно прошао без дискусије.
Душан Вујовић (архива) -
Душан Вујовић (архива)

Вујовић је рекао да према томе неће бити дискусије на Савјету директора ММФ већ да ће Прва ревизија бити одобрена протоком времена.

Према његовим ријечима, јако је добра вијест да је извјештај стигао на вријеме и да нико није имао ниједно једино питање.

- То говори да смо јако успјешно прошли тај програм и отклања све дилеме о прогресу које су биле у медијима - рекао је министар.

Он је поновио да је то јако добар резултат и навео да је уједно и признање Влади Србије и Србији за успјешно спровођење реформи које су дефинисане у октобру прошле године.

Каже и да ММФ долази у Србију од 20. до 30. августа, да има више трешкоћа него што је очекивао, али да неће бити већих проблема.

Он је рекао да ће за пар дана бити готова статистика републичкиг буџета, а до 15. јула сви други елементи.

- До краја јула ћемо имати све и очекујемо да неће бити већих проблема,, иако имамо више тешкоћа него што смо планирали - рекао је Вујовић.

Проблеми, како је навео, настају, што се сви слажу са реформа, али кад дође до примјене, на примјер, потреба за већом ефикасношћу, то је онда проблематично.

Вујовић је подсјетио и да Мисију ММФ-а у августу неће предводити као до сада Зузана Мургасова, већ Џејмс Роах.

Нагласио је да је трогодишњи стенд бај аранжман који је Србија закључила са ММФ из предострожности, што значи да је то финансијска помоћ "испод линије", само као гарант спољне ликвидности.

- Ми немамо намјеру то да користимо, то је помоћ за спољну ликвидност која нама не треба, јер имамо девизне резерве од 10 милијарди евра - рекао је он

Вујовић је навео да од 1,2 милијарде евра колико је одобрено, то није линеарно, али за 12 ревизија колико је планирано за три године, Србија може да оствари право да дио новца повлачи.

- Очекујем да нам то неће требати, али ако се догоди ванредно нешто имаћемо право да користимо тај новац - рекао је министар.

Немамо право, како је рекао, да та средства користимо за дефицит, јер то могу само земље које немају приступ капиталним тржиштима, а Србија има.

Вујовић је рекао да се дефицит буџета Србије данас приближио цифри од 30 милијарди динара и поручио да се нада да ће до краја године бити простора за ревизију плата и пензија.

- Дефицит је данас за око 75 милијарди мање од оног што је договорено са Међународним монетарним фондом. Планирано је да до краја јуна дефицит износи око 105 милијарди динара - рекао је Вујовић.