latinica  ћирилица
25/06/2015 |  17:51 | Аутор: Б92

Терен за "Турски ток" под лупом Гаспрома

Гаспром испитује инфраструктуру подземних складишта гаса у Европи, међу којима и Банатског двора у Србији, ради обезбјеђења будућег гасовода Турски ток.

Како је данас рекао начелник одЈељења за транспорт, подземно складиштење и коришћење гаса руског гасног гиганта Олег Аксјутин, Гаспром интензивно анализира могуће пројекте ПСГ како би се обезбЈедила оптимална експлоатација Турског тока.

То су објекти који су већ у експлоатацији - Хајдах у Аустрији и Банатски двор у Србији. Могу бити укључена и ПСГ која су још у фази пројектовања - Дамброжице у Чешкој и Тарсус у Турској", прецизрао је Аксјутин на 12. Руском конгресу за нафту и гас.

Он је додао да у југоисточној Европи за рад Турског тока могу да буду од користи подземна складишта у Бугарској, Мађарској и Словачкој, пренијела је агенција Риа новости.

Гаспром такође разматра могућност изградње неколико подземних складишта гаса на територији Кине, казао је Аксјутин.

"Важно нам је да будемо што ближе крајњем кориснику ПСГ, то је идеална слика. Већ имамо такву стратегију и реализујемо је на истоку", објаснио је он.

"Разматрамо неколико пројеката. Много тога треба узети у обзир, много геолошких информација обрадити", рекао је Аксјутин

Он је додао да ће изградња ПСГ зависити од договора с кинеским партнерима.