latinica  ћирилица
25/06/2015 |  18:07 | Аутор: СРНА

Беванда: У потпуности испоштован буџетски календар

Министарство финансија и трезора БиХ већ је урадило оквирни буџет за период 2016-2018. година и тај документ ће ускоро бити упућен на усвајање Савјету министара, рекао је министар финансија и трезора Вјекослав Беванда.

Беванда је у разговору са шефом Делегације ЕУ у БиХ Ларсом Гунаром Вигемарком рекао да је тиме у потпуности испоштован буџетски календар.

Он је појаснио да ће се послије усвајања оквирног буџета приступити изради нацрта буџета институција БиХ за 2016. годину како би тај посао могао бити завршен у септембру, а процедура усвајања окончана до краја године.

На састанку је истакнуто да је од посебне важности што је Фискални савјет БиХ усвојио глобални фискални оквир за период 2016-2018. година, саопштено је из Савјета министара.

Беванда и Вигемарк су истакли да је неопходно да се до рјешења питања важних за БиХ долази договором, у шта спада и успостављање ефикасног механизма координације у процесу европских интеграција.

Беванда је нагласио да је на усаглашавању овог механизма већ много урађено, те да договорена рјешења треба искористити како се не би губило вријеме.

- Важно је консултовати оне који су, не само надлежни, већ и одговорни за провођење европских регулатива - нагласио је Беванда.

Он је додао да су се благовремене консултације са свим нивоима власти показале као ефикасне и за усаглашавање докумената које припрема Дирекција за европске интеграције БиХ.

На састанку је разговарано о усаглашавању европске реформске агенде како би што прије биле предузете активности на провођењу приоритетних реформи које ће довести до побољшања економских прилика у БиХ.

Саговорници су истакли значај посљедње посјете Мисије ММФ-а БиХ, те добру сарадњу са осталим међународним финансијским институцијама.

Вигемарк је нагласио да ће Делегација ЕУ наставити да пружа подршку БиХ на њеном европском путу.