latinica  ћирилица
25/06/2015 |  18:21 | Аутор: СРНА

Којић: Тужилаштво БиХ одмах да процесуира Орића

Директор Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске Милорад Којић разочаран је одлуком Савезне канцеларије за правду Швајцарске да некадашњи командант муслиманских снага у Сребреници Насер Орић буде изручен БиХ, а не Србији, обзиром да је Тужилаштво БиХ у више случајева показало пристрасност.

- Очигледно да је Тужилаштво БиХ посредством Министарства правде БиХ доставило Швајцарској документацију у којој има довољно аргумената, чињеница и доказа да Орић може бити процесуиран. Очекујем да Тужилаштво БиХ одмах предузме мјере и процесуира Орића. Ово је Тужилаштву прилика да докаже да није пристрасно и да ради у интересу свих жртава - рекао је Којић.

Он је навео да се не нада таквом исходу с обзиром на раније случајеве попут Ејупа Ганића и Јована Дивјака, те сматра да је Тужилаштво БиХ генератор међунационалне мржње, да не постиже правду за све жртве, породице и народе и не доприноси помирењу, а што би требало.

- Била нам је жеља да Орић буде процесуиран у Србији јер има довољно доказа за то. Тужилаштво Србије за ратне злочине имало је свједока, припадника 28. дивизије (такозване Армије БиХ), а знајући како ради Тужилаштво БиХ можемо да сумњамо да ће тај свједок хтјети да свједочи пред Тужилаштвом, с обзиром какав има приступ и рад када је ријеч о српским жртвама, односно злочинцима из реда бошњачког народа - истакао је Којић.

Наглашавајући да сви злочинци треба да буду процесуирани, Којић је рекао да је Орић лично чинио звјерства и егзекуције на бруталан начин, као што је убиство судије Илића из Сребренице којем је извадио очи.

Којић је упитао зар такве ствари нису довољне за Тужилаштво БиХ да процесуира Орића, већ тај предмет од 2009. године држе у ладици.

- Главни тужилац је рекао да је тај предмет у фази пријаве. Он се правдао бошњачким политичарима и јавности да мора да види које мјере да предузме да би Орић био изручен БиХ. Зашто? Да буде изручен и да предмет буде и даље у ладици? Ако су доставили доказе да се води поступак против Орића у БиХ, онда нека тај поступак окончају подизањем оптужнице и правоснажном пресудом суда - закључио је Којић.

Савезна канцеларија за правду Швајцарске данас је по поједностављеном поступку одобрила изручење Орића БиХ, потврђено је из ове канцеларије.

Некадашњи командант муслиманских снага у Сребренци Насер Орић ухапшен је 10. јуна у Швајцарској по потјерници Србије због сумње да је извршио ратне злочине над српским становништвом у Сребреници 1992. године.

Тужилаштво БиХ раније је посредством Министарства правде затражило од правосуђа Швајцарске да Орић не буде изручен правосуђу Србије, већ у БиХ.

Тужилаштво БиХ је тада оцијенило да би изручење правосуђу Србије угрозило процесуирање предмета "Насер Орић и други" које се води пред правосуђем БиХ.

У овом предмету, који је покренут 2006. године, Орић је испитан 2008. године по захтјеву Окружног тужилаштва Бијељина, а предмет је 2009. године, одлуком Суда БиХ, преузет у надлежност Тужилаштва БиХ и Суда БиХ.