latinica  ћирилица
25/06/2015 |  18:34 | Аутор: СРНА

Туск: Нема консензуса о увођењу квота

Предсједник Европске комисије Доналд Туск саопштио је данас да није постигнут консензус држава чланица ЕУ о увођењу квота за пријем подносилаца захтјева за азил.
Доналд Туск - Фото: архив
Доналд ТускФото: архив

- Нема договора између држава за увођење обавезних квота за мигранте - изјавио је Туск на отварању европског самита који ће већим дјелом бити посвећен миграционој кризи.

Туск је подржао идеју маханизма заснованог на добровољној основи, али то не може да буде кредибилно ако се државе не обавежу до краја јула.

- Механизам заснован на доброј вољи не може да буде изговор да се ништа не ради. Солидарност без жртвовања је лицемерје - додао је Туск.

Француски предсједник Франсоа Оланд се поново заложио за комбиновање солидарности и одговорности када је у питању прилив миграната преко Средоземног мора.

- Морамо бити у стању да примимо, региструјемо и направимо разлику између избјеглица и миграната - рекао је Оланд по доласку на самит, те додао да свака држава треба да се ангажује.

Више од 100.000 људи илегално је ушло у ЕУ од почетка године преко Средоземног мора или Турске, навела је европска агенција Фронтекс.