latinica  ћирилица
25/06/2015 |  19:16 | Аутор: СРНА

Иванић: Одлука о изучењу Орића враћа БиХ уназад

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је да ће одлука швајцарских власти о изручењу БиХ осумњиченог за ратне злочине Насера Орића јако вратити уназад БиХ, а крхко повјерење које се почело развијати ће бити врло озбиљно угрожено.
Младен Иванић - Фото: ТАНЈУГ
Младен ИванићФото: ТАНЈУГ

"Кад томе додам и стање око резолуције о Сребреници, све скупа је лоше. Ово ће додатно произвести неповјерење у правосудне органе БиХ јер не вјерујем да ће покренути случај против Орића. Они /правосудни органи/ су послужили да он буде ослобођен. Наставља се политика подјела са катастрофалним посљедицама и изразито лошим амбијентом", рекао је Иванић.

Према његовом мишљењу, цијела прича око Орића је била изузетно лоша и направила је амбијент у којем се БиХ вратила у прошло вријеме, и то очигледно служи за афирмацију и покушај представљања потпуно другачије слике о рату.

"У тој слици је једна страна невина - бошњачка, нико са њихове стране не може бити оптужен и служи да се бошњачки политичари понашају славодобитно као побједници", истакао је Иванић.

Савезна канцеларија за правду Швајцарске данас је по поједностављеном поступку одобрила изручење Насера Орића БиХ, потврђено је из ове канцеларије.

Орић је ухапшен 10. јуна у Швајцарској по потјерници Србије због сумње да је извршио ратне злочине над српским становништвом у Сребреници 1992. године.