latinica  ћирилица
25/06/2015 |  19:36 | Аутор: СРНА

Мучибабић: Изручење Орића још једна непринципијелност међународне заједнице

Универзитетски професор Милимир Мучибабић изјавио је да га није изненадила вијест да ће некадашњи командант муслиманских снага у Сребреници Насер Орић из Швајцарске бити изручен БиХ и нагласио да је међународна заједница још једном показала неправни и непринципијелан став.

Мучибабић је нагласио да дијели мишљење са предсједником Српске Милорадом Додиком да ће Орић вјероватно бити ослобођен и додао да је то по свему до сада виђеном природно очекивати.

- То је природно очекивати. Није у питању само Јован Дивјак или Ејуп Ганић, јер ако би они били осуђени онда би они који су започели рат у БиХ били одговорни - оцијенио је Мучибабић, који ће вечерас бити уводничар на трибини у Београду на којој ће учествовати и предсједник Српске Милорад Додик.

Он је закључио да је међународно право у посљедњих 20 година, откад су САД прогласиле принцип "да оно што је ваше може бити наше", доживјело суноврат.

Савезна канцеларија за правду Швајцарске данас је по поједностављеном поступку одобрила изручење Насера Орића БиХ, потврђено је из ове канцеларије.

Орић је ухапшен 10. јуна у Швајцарској по потјерници Србије због сумње да је извршио ратне злочине над српским становништвом у Сребреници 1992. године.

Тужилаштво БиХ раније је посредством Министарства правде затражило од правосуђа Швајцарске да Орић не буде изручен правосуђу Србије, већ у БиХ.

Тужилаштво БиХ је тада оцијенило да би изручење правосуђу Србије угрозило процесуирање предмета "Насер Орић и други" које се води пред правосуђем БиХ.

У овом предмету, који је покренут 2006. године, Орић је испитан 2008. године по захтјеву Окружног тужилаштва Бијељина, а предмет је 2009. године, одлуком Суда БиХ, преузет у надлежност Тужилаштва БиХ и Суда БиХ.