latinica  ћирилица
25/06/2015 |  21:29 | Аутор: СРНА

Бијељина: Свечана академија "У сусрет Видовдану"

За српски народ, коме се у новије вријеме нуди много тога ради одрицања идентитета, вјере, језика, писма и на крају територије, прослављање Видовдана поприма много значајнију димензију него што је то било у доба раних Словена, рекао је бесједник Димитрије Ћеранић вечерас у Бијељини на свечаној академији "У сусрет Видовдану".
Бијељина: Свечана академија "У сусрет Видовдану" - Фото: СРНА
Бијељина: Свечана академија "У сусрет Видовдану"Фото: СРНА

Ћеранић је поручио да би српски народ требало да се руководи идејом која је својевремено водила Лазара и све свете мученике, "па да се зарад вјечног спасења и царства небескога жртвује, не на исти начин крвљу и тијелом, него да буде мало богоугоднији у својим дјелима".

- То значи да бисмо морали да будемо оно што јесмо – српски народ који збори српским језиком и зна на којим просторима је живио и да опстанемо на свим тим просторима, којих се никако не смијемо одрећи - рекао је Ћеранић.

Он каже да Видовдан представља духовну вертикалу повучену од страдања Христа на голготи, преко страдања Лазара и свих српских мученика на Косову Пољу, до свих савремених српских мученика.

Предсједник Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" Бијељина Душанка Новаковић рекла је да је Видовдан српско просвјетљење, празник који показује шта је то што као значајно и вриједно траје у српском народу.

Ово је шеста Видовданска академија одржана у организацији бијељинске "Просвјете".

У свечаном програму академије учествовали су хор Светог краља Владислава при храму Светог великомученика Прокопија у Дворовима, диригент Огњен Вујичић, те рецитатори подручног одјељења Основне школе "Кнез Иво од Семберије" из насеља Ковиљуше.

Додијељене су и награде ученицима генерације основних и средњих школа са подручја града Бијељина у школској 2014/2015. години.