latinica  ћирилица
26/06/2015 |  08:26 | Аутор: ТАНЈУГ

Пери: На прагу смо новог нуклеарног наоружавања

Бивши амерички министар одбране Вилијем Пери сматра да се свијет налази на прагу новог нуклеарног наоружавања.

Он је, у интервјуу бечком дневнику "Пресе", рекао да постоје двије посљедице најаве Русије у вези набаве интерконтиненталних ракета и нуклеарног наоружања, а прва је да ће САД бити принуђене да слиједе.

Друга је, према његовим ријечима, да, ако Русија развије ново оружје, постоји потреба да се поново покрену нуклеарни тестови, на шта ће САД, такође, реаговати.

Пери подсјећа да САД нису ратификовале споразум о забрани нуклеарних тестова, али нису ни тестирале нуклеарно наоружање.
"Крећемо се ка времену у којем би се то могло промијенити како на руској, тако и на америчкој страни", увјерен је некадашњи министар.

Говорећи о програму модернизације нуклеарног арсенала Пери је истакао да тај програм постоји само на папиру и да до сада још није много примјењено, те да и новац за то мора бити одобрен.

Упитан за повод Русије за таквим најавама он је казао да је Русија забринута јер су јој конвенционалне снаге слабе и нуклеарно наоружање треба да изједначи ту слабост.

"Ако би дошло до неког конфликта онда би морали брзо да пређу на нуклеарни ниво. Они су објаснили да нису више заинтересовани за политику неупотребе нуклеарног наоружања и да би у случају конфликта употријебили нуклеарно наоружање", казао је Пери.

Према његовим ријечима употреба нуклеарног наоружања је постала изгледнија него раније, и наглашава да озбиљно схвата изјаве из Русије.

С тим у вези је нагласио да је сада најважнија дипломатија, и да САД, западноевропске државе, НАТО морају да провјере коју политику слиједе која води ка томе да се Русија осјећа угроженом.

"Без обзира да ли мислимо да је осјећај угрожености претјеран, за Русију тај страх чини се реалним. Због тога морамо почети водити озбиљне разговоре са Русијом. Потребна нам је озбиљна дипломатија", подвукао је Пери.