latinica  ћирилица
26/06/2015 |  08:34 | Аутор: ТАНЈУГ

САД објавиле извјештај о стању људских права у 2014. години

Амерички Стејт департмент објавио је извјештај о стању људских права у свијету према коме је 2014. година била обиљежена патњама и злостављањем сувише великог броја људи.
Амерички државни секретар Џон Кери - Фото: AP
Амерички државни секретар Џон КериФото: AP

У извјештају се посебно осуђује насилни екстремизам и потпуно непоштовање људских права и живота од стране група, попут Исламске државе, пакистанских Талибана и Боко Харама. Такође се истиче да владе Кине, Египта, Еритреје, Етиопије, Ирана, Русије и Судијске Арабије, поред осталих, настоје да ограниче слободу и отвореност медија и развој грађанског друштва.

Представљајући извјештај у четвртак, државни секретар Џон Кери је рекао да су за патње и злостављање одговорне терористичке групе које користе вјерске поделе да би промовисале своју идеологију, као и владе попут сиријске, које дјелују у име борбе против тероризма.

За Србију се у извјештају констатује да се најозбиљнија кршења људских права односе на дискриминацију и социјално насиље против припадника мањинских група, посебно Роме, док су примјетни и малтретирање новинара и притисак у правцу ауто-цензуре, корупција у здравственој заштити, образовању и неким гранама власти, а указује се и на ненефикасан правни систем, дуги периоди притвора прије суђења, лош третман затвореника.

Говорећи о слободи окупљања у Србији у извјештају се наводи да власт генерално поштује то уставно право, као и слободу политичког, синдикалног и другог удруживања, а поштује се и слобода кретања. Такође се наводи, да влада сарађује са УНХЦР-ом у обезбјеђењу заштите и помоћи интерно расељеним лицима, избјеглицама, тражиоцима азила, апатридима и другим особама.

Вашингтон, такође, указује да се дијалог Београда и Приштине о нормализацији односа уз посредовање ЕУ наставља у Бриселу, додајући да су "административне структуре сјевера Косова дјелимично интегрисане у националну администрацију", а да су неријешени споразуми о Заједници српских општина, о телекомуникацијама и интеграцији правосудног сектора.

Када је у питању Косово као најважнији проблем наводе се "акције на блокирању нормализације, укључујући успостављање блокада путева у Митровици/Сјеверној Митровици од стране званичника локалних Срба на Косову, и ограничавања права као што су слобода кретања и слобода богослужења ходочасницима Српске православне цркве".

Као друга забрињавајућа област на Косову констатује се дискриминација и насиље против припадника етничких мањина, особа са инвалидитетом и припадника ЛГБТ заједнице. Слиједи насиље над женама, а проблеме представљају и извјештаји о лошем полицијском третману затвореника, лошем стању, корупцији и протекцији у затворима, дуг истражни притвор и неефикасност судства, застрашивање медија од стране јавних службеника и криминалних елемената, ограничење вјерских слобода и вандализам над вјерском имовином, ограничени напредак у повратку расељених особа њиховим кућама, коруцпија у влади, трговина људима, лоши услови у душевним болницама, спорадичне етничке тензије и ангажовање дјеце за рад у неформалном сектору.

Косовска влада је, како се наводи, предузела кораке да процесуира и казни званичнике који су починили злоупотребе у јавним службама или другим владиним деловима, али многи вјерују да су виши функционери умијешани у корупцију некажњени.

Франс прес наводи да се у годишњем извештају Стејт департмента оцјењује поштовање људских права у земљама широм свијета, изузев у САД, али да је Кери рекао да у извјештају нема ничег "лицимјерног" и "арогантног".

"Не можемо, а да се не осјетимо понизно пошто смо видјели оно што смо видјели прошле године, у смислу расног несклада и немира", рекао је он.

"Свака земља, укључујући и САД, има простора за побољшање, а пут ка глобалном поштовању увијек почиње код сопствене куће", казао је Кери, а пренио је АФП.