latinica  ћирилица
26/06/2015 |  08:37 | Аутор: ТАНЈУГ

Порошенко одобрио боравак стране војске ради подршке миру

Украјински предсједник Петро Порошенко потписао је измијењени закон којим се омогућава да на украјинској територији бораве оружане снаге других држава, јавили су електронски медији.
Украјински предсједник Петро Порошенко - Фото: Beta/AP
Украјински предсједник Петро ПорошенкоФото: Beta/AP

Страна војска може да уђе у Украјину на захтјев њеног руководства и на основу одлука УН и/или Европске уније, наводи Би-Би-Си.

У документу објављеном на интернет-страници украјинског предсједника наводи се да се на овај начин регулише питање спровођење међународне операције подршке миру и безбједности на територији Украјине, наводи британски јавни сервис, додајући да се забрањује учешће у таквим операцијама оружаних снага држава "које против Украјине покрећу оружану агресију".

Према објашњењу уз потписани закон, спровођење међународне операције ради подршке мира и безбједности у Украјини "осигураће ефикасну имплементацију протокола послије консултација Контакт-групе", пренио је ТАС С.

Би-Би-Си подсјећа да је Закон о процедури пуштања и условима боравка јединица оружаних снага других држава на територији Украјине усвојила Врховна рада (скупштина) почетком јуна.

Раније је Порошенко изјавио да Украјина има право да се обрати Савјету безбједности УН поводом пуштања мировњака ради успостављања мира у земљи, подсјећа ТАС С, док Укринформ у наслову текста наводи да је Порошенко "отворио мировњацима пут у Украјину".