latinica  ћирилица
26/06/2015 |  08:42 | Аутор: ТАНЈУГ

Косовски парламент данас о формирању суда за злочине тзв. ОВК

Косовски парламент требало би данас да донесе одлуку о формирању специјалног суда за ратне злочине које је починила тзв. Ослободилачка војска Косова.

Уколико одлука о формирању специјалног суда за ратне злочине ОВК не буде донесена у косовском парламенту, она ће бити донесена у Савјету безбједности УН, више пута до сада су упозорили међународни званичници. До сада је много пута одлагана сједница са наведеном тачком дневног реда, а познаваоци прилика не искључују могућност да се то догоди и данас.

Истовремено, Удружење ветерана ОВК најавило је протест због најављене сједнице о формирању специјалног суда, а предсједник удружења рата ОВК Џавит Јашари је рекао да, према његовим сазнањима, парламент неће имати неопходну двотрећинску већину за доношење одлуке.

Иначе, Приједлог закона о специјалном суду за злочине ОВК који би данас требало да се нађе пред косовском скупштином, третира најтеже ратне злочине, а предвиђено је да ступи на снагу до краја године.

У приједлогу у који је Танјуг раније имао увид, стоји да ће Специјални суд за злочине ОВК судити за истребљивање, депортацију, затварање, мучење, силовање, сексуално ропство и прогон на политичкој, националној, расној или вјерској основи.

Специјални суд за ратне злочине ОВК биће подијељен на судска вијећа која ће се бавити "намјерним убиствима, тортурама или нељудским третирањем, укључујући и биолошке експерименте, уништавање у маси и присвајање имовине која се не може образложити војном неопходношћу, држање талаца као и остале врсте злочина по међународном праву".

Такође, приједлогом је предвиђено да закон о специјалном суду ступа на снагу шест мјесеци након објављивања у Службеном гласнику Косова, што би значило да би, уколико буде усвојен, почео да се примјењује крајем децембра 2015. године.

Амбасадорка САД у Приштини Трејси Ен Џејкобсон позвала је почетком јуна скупштину Косова да што прије форимира специјални суд, упозоривши да у супротном неће моћи да буде спријечено његово формирање у Савјету безбједности УН.

Као крајњи рок за формирање тог суда помињани су 26., односно 28. мај, али се то до данас није догодило. С друге стране, Србија чврсто стоји иза оснивања специјалног суда за злочине ОВК, а директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић поручио је раније да не смије бити бјекства од правде, те да ратни злочини не застаријевају.

Српски посланици ће, према најавама, гласати за закон о формирању специјалног суда.