latinica  ћирилица
26/06/2015 |  09:07 | Аутор: Агенције

Док се туристи купају, мигранти се боре за голи живот

Европске љетње дестинације поново су на удару миграната из Африке и са Блиског истока.

Док туристи уживају на плажама, само неколико метара од њих могу се видјети несрећне избјеглице на путу ка бољем животу у Европи.

На фотографији која је настала 2006. године на Канарским острвима најбоље се види овај парадокс - док се Европљани сунчају, имигрант који се управо искрцао са брода једва се креће по плажи.

Ситуација није много другачија ни данас, а најновији примјер је грчко острво Лезбос.

Туриста пролази поред групе иниграната на Лезбосу, 2015. година

Лезбос, популарна туристичка дестинација за Европљане и Грке, нашао се у центру имигрантске кризе, а Грци су забринути како ће се то одразити на туристичку сезону.

Док туристи опуштено шетају поред мора и разгледају рибарске бродиће, мјесташцу од камених кућа испод брда на чијем је врху замак, у плићаку се игра група малих Авганистанаца који су ризиковали живот у пренатрпаном чамцу да би дошли до тог грчког острва.

Мигранти у Грчкој  (Фото: Reuters)

Десетине хиљада људи са Блиског истока, Африке и појединих дијелова Азије стигле су ове године до острва у на истоку Егејског мора користећи их као улаз за копнену Грчку одакле настоје да оду на сјевер у богатије земље Европске уније.

"Ово је бас тужно. Срце ми се цијепа због људи и дјеце која су гладна. С друге стране, ово је мој одмор и то није баш лепо за гледање," казала је Мариана Купрес из Данске америчкој агенцији.

Готово половина од 55,000 миграната који су од почетка ове године стигли у Грчку из Турске, дошла је на Лезбос.

Према подацима обалске страже, више од 25.000 људи се искрцало на сјеверној и источној обали острва што је за невјероватних 620 одсто више него прошле године у исто вријеме, преноси АП наводећи да се током читаве 2014. године на Лезбос искрцало 11,000 миграната.