latinica  ћирилица
26/06/2015 |  09:31 | Аутор: СРНА

Спријечен илегални улазак 2.000 миграната

Македонска полиција спријечила је у последња два-три дана покушај више од 2.000 миграната да илегално пређу границу са Грчком и уђу у ову земљу.
Мигранти - Фото: REUTERS
МигрантиФото: REUTERS

Портпарол македонског МУП-а Иво Котевски изјавио је да је македонска полиција повећала мјере заштите у граничном појасу након најаве Мађарске да ће подићи ограду на граници са Србијом и информације из Београда да ће враћати мигранте назад у Македонију.

"Већ дуже дјелујемо превентивно јер граница са друге стране уопште није обезбијеђена. Редовну комуникацију имамо са српском страном, што није случај и са грчким колегама које још нису одговориле на неке наше иницијативе о побољшању сарадње", изјавио је Котевски.

Он је навео да, након усвајања измјена Закона о азилу, у Македонији није забиљежен ниједан инцидент са мигрантима, преноси скопски лист "Дневник".

"Није пријављен ниједан инцидент, пљачка, силовање и слично, а нема ни повријеђених и погинулих на македонским пругама. Сада се и сами азиланти по доласку на македонску територију пријављују мобилним полицијским пунктовима у пограничним областима или другим мјестима, тако да имамо и бољу евиденцију", појаснио је Котевски.

Према измјенама Закона о азилу, мигрантима је пружена могућност да искажу намјеру за азил и да, уз потврду, у року од 72 часа напусте Македонију користећи услуге јавног превоза.

Током 2014. у односу на 2013. годину број илегалних миграната у ЕУ повећан је за 164 одсто.