latinica  ћирилица
26/06/2015 |  09:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Меркел и Оланд: Грчка мора за викенд да постигне договор

Лидери Њемачке и Француске упозорили су јутрос Грчку да мора постићи договор са кредиторима на, како су рекли, одлучујућим сутрашњим преговорима еврогрупе како би земља избјегла банкрот и потенцијални излазак из еврозоне.
Ангела Меркел и Алексис Ципрас - Фото: AFP
Ангела Меркел и Алексис ЦипрасФото: AFP

"Морамо наставити са радом јер вријеме истиче, а сутрашњи састанак еврогрупе биће од одлучујућег значаја. Сви лидери су подржали идеју да све мора бити урађено ради проналажења рјешења на сутрашњем састанку", рекла је њемачка канцеларка Ангела Меркел на самиту шефова држава и влада чланица Европске уније у Бриселу, преноси Франс прес.

Истовремено, француски предсједник Франсоа Оланд обећава помоћ за постизање "трајног" споразума за Грчку.

"Вјерујем да је сутрашњи састанак кључан, јер 30. јуна Грчкој долазе на наплату дуговања, а још преостају састанци националних парламената", казао је Оланд.

Послије јучерашњег поподневног састанка еврогрупе, који је завршен без договора о рјешавању грчке дужничке кризе, лидери ЕУ су синоћ одржали двосатне разговоре о Грчкој.

По доласку на јучерашњи самит, грчки премијер Алексис Ципрас је изразио наду у постизање споразума са кредиторима. "Послије свеобухватних грчких приједлога, увјерен сам да ћемо постићи компромис који ће помоћи еврозони и Грчкој да превазиђу кризу", изјавио је Ципрас.

У међувремену, званичници ММФ-а тврде да ће Грчка бити у стању да сервисира дуг, а портпарол те институције, Гери Рајс, каже да су сва помињања грчког банкрота заправо спекулације и да ММФ очекује да ће званична Атина 30. јуна платити дуг.
У случају неизмиривања обавеза на дан доспјећа, Грчкој ће, према речима Рајса, бити укинут приступ финансијској помоћи ММФ-а.