latinica  ћирилица
26/06/2015 |  09:54 | Аутор: ТАНЈУГ

Фергусон: Резолуција о Сребреници открила постојеће подјеле

Британски амбасадор у БиХ Едвард Фергусон изјавио је да је резолуција о Сребреници важна за Уједињене нације, које су препознале да су у прошлости прављене грешке и да није урађено довољно да се, како је рекао, "геноцид у Сребреници сријепчи".
Амбасадор Велике Британије у БиХ Едвард Фергусон - Фото: СРНА
Амбасадор Велике Британије у БиХ Едвард ФергусонФото: СРНА

За УН, ова резолуција је прилика за присјећање и начин да се осигура да се из трагедије у прошлости науче поуке за будућност.

"Било би ми драго да и други ураде то исто", рекао је Фергусон за сарајевски Дневни аваз.

Става је да не постоји ризик од дестабилизације у БиХ и региону због жестоких реакција у вези с резолуцијом, јер сматра да све земље знају да се конфронтацијом ништа не постиже, а сарадњом све.

"Ово је кључни изазов за одговорне политичке вође у овој земљи и ширем региону. Заиста се надам да ће, након што се слегне прашина, ова резолуција бити корисна основа за стварни национални дијалог, без којег не може бити истинског помирења", навео је Фергусон.

Британски дипломата сматра да резолуција о Сребреници, коју је припремила Велика Британија за усвајање у Савјету безбједности УН, није створила нове, него открила постојеће подјеле.

"Тачно је да Сребреница изазива емотивне реакције на свим странама и то не изненађује. Али, мислим да ова резолуција није створила нове подјеле, него је, нажалост, само открила постојеће", рекао је Фергусон.

Коментаришући реаговања из Србије на резолуцију, амбасадор Фергусон сматра да догађања у посљедњих неколико дана јасно показују да, и након 20 година, неки људи још не могу прихватити прошлост.

Према његовим ријечима, истинско помирење зависи од разумијевања и прихватања дешавања у прошлости почињених од свих учесника, као и од одлучности да се грешке из прошлости не понављају.