latinica  ћирилица
26/06/2015 |  10:26 | Аутор: СРНА

Човић: У понедјељак разговор с Изетбеговићем

Предсједник ХДЗ БиХ Драган Човић рекао је да ће у понедјељак, 29. јуна, са лидером СДА Бакиром Изетбеговићем разговарати о даљим корацима у вези са формирањем нове парламентарне већине у Федерацији БиХ, те најавио да о овоме планира озбиљне разговоре са предсједником СББ БиХ Фахрудином Радончићем.
Драган Човић -
Драган Човић

Човић не очекује да ће питање нове парламентарне већине, која је престала да постоји изласком Демократског фронта из коалиције са ХДЗ и СДА, бити ријешено у наредних неколико мјесеци, које, како је појаснио, треба искористити да се у мирној атмосфери нађу квалитетни коалициони партнери.

Према његовим ријечима, Влада ФБиХ, коју су напустили министри из ДФ, највјероватније ће у садашњем статусу радити и у наредна два до три мјесеца.

- То вријеме треба да искористимо да нађемо партнера са којим можемо да озбиљно радимо, да се поново не залетимо и не упаднемо у исто искушење које смо имали посљедња три мјесеца - рекао је за Човић.

Он истиче да је заговорник идеје да ХДЗ БиХ и СДА пронађу "снажније" од "прихватљивијих" партнера, истичући да је ту, прије свих, ријеч о СББ БиХ.

- Знамо став Радончића о уласку у власт, али покушаћу да још једном разговарам са њим - каже Човић.

У вези с усвајањем реформске агенде, Човић каже да би овај документ требало да претрпи само козметичке промјене, а да би његов садржај, осим Владе ФБиХ и Савјета министара БиХ, који су нацрту овог документа већ дали подршку, требало да усвоји и Влада Републике Српске.

- Не видим разлог да агенда не буде усвојена. Остаје разговор са представницима Републике Српске да видимо како и они да прихвате тај документ и да у њему не буде оно што на било који начин иритира или одудара од досадашњих ставова када су у питању економске и социјалне реформе - рекао је Човић.

Он очекује да ће реформска агенда у БиХ бити усвојена до 10. јула.