latinica  ћирилица
26/06/2015 |  10:35 | Аутор: СРНА

САД о БиХ: Корупција и стагнација највећи проблеми

Корупција је и даље један од највећих проблема у БиХ, што је резултовало наставком политичке и економске стагнације, наводи се у извјештају америчког Стејт департмента.
Мито - Фото: РТРС
МитоФото: РТРС

"То је изазвало протесте у фебруару, што је био највећи случај грађанских немира у овој земљи од када је она независна", наводи се у годишњем извјештају о стању људских права у свијету у 2014. години, у дијелу који се односи на БиХ.

Стејт департмент наводи да "поједини политички лидери манипулишу дубоким етничким подјелама које слабе демократију и управљање, поткопавају владавину закона, учвршћују дискриминацију у већини аспеката свакодневног живота, ремете јавни дискурс у медијима и ометају повратак расељених".

"Узнемиравање и застрашивање новинара и грађанског друштва ограничава приступ јавности тачним информацијама и ограничава позивање на одговорност политичких лидера", пише у извјештају.

Међу остале проблеме у сфери људских права уврштени су страдање од мина, полицијско малтретирање цивила, тешки услови у затворима и притворним центрима, кршења права притворених лица, невраћање имовине вјерским заједницама и вјерски мотивисани вандализам.

Влада САД указује и на проблеме недовољне заступљености мањина у политичком животу, онемогућавање јавности да приступи државним информацијама, дискриминуацију и насиље над женама и мањинама.

На листи проблема су и дискриминација особа с инвалидитетом, дискриминација и насиље над ЛГБТ особама и ограничавање права на запошљавање.

У извјештају се закључује да су у оба ентитета и Брчо дистрикту у првих десет мејсеци године добро функционисале јединице које истражују наводе о злоупотреби полицијских овлаштења.