latinica  ћирилица
26/06/2015 |  10:50 | Аутор: ТАНЈУГ

Пауновић: Сениорски прваци Европе? Не кладим се, али вјерујем

Србија првак свијета у фудбалу! До прије шест дана ту реченицу могли смо да изговоримо само у шали или док играмо "плејстејшн", али захваљујући омладинцима на челу са селектором Вељком Пауновићем, сада поносно можемо да кажемо да живимо у земљи свјетских шампиона.
Вељко Пауновић - Фото: ТАНЈУГ
Вељко ПауновићФото: ТАНЈУГ

Од младих фудбалера Србије, због којих смо током шампионата свијета на Новом Зеланду устајали у цик зоре, сада цијела јавност очекује врхунске резултате и у сениорској конкуренцији. Од те одговорности не бјежи ни Пауновић, чак, сталожено и без икакве еуфорије, најављује поход на титулу првака Европе у ближој будућности.

"Објективно, нормално је да се очекују слични успјеси у сениорској конкуренцији. Били смо омладински прваци Европе са селектором Друловићем, сада свијета, постижемо добре резултате у млађим селекцијама. Иза ове генерације има много талената, пуно добрих играча, посједујемо одличну инфраструктуру. Имамо добре предуслове, не кладим се и не предвиђам, али вјерујем да можемо да очекујемо резултат на сениорском нивоу, а то је да постепено, једног дана постанемо прваци Европе. Вјерујем у то, као што сам вјеровао у овај успјех и за то је потребно вријеме и стрпљење", рекао је Пауновић у интервјуу Танјугу.

Млади тренер послије највећег успјеха у историји српског фудбала истиче да му све још увек дјелује нестварно и као у бајци.

"Велики тријумф за све нас, значајан за каријере, животе и народ за који смо играли. Сада када смо освојили пехар још увијек ми све дјелује нестварно, суочавамо се са ситуацијама када нас људи на улицама заустављају и препознају, причају да су плакали послије утакмица. Нисмо имали времена да станемо и уживамо, јер у овом моменту успех желимо да подијелимо са свима".

Према његовим ријечима екипа је на далеки пут на Нови Зеланд кренула без превеликих обећања и са жељом да на најбољи могућни начин представи своју државу.

"Прије одласка нисмо жељели да намећемо притисак. Апсолутно смо вјеровали да можемо да се носимо са свима, поготово са ривалима из наше групе. Знали смо да би требало да се најбоље припремимо и да је све могуће. Нисмо могли ништа да предвидимо, али како се ближила завршница, али и на начин како смо играли и форма, видјели смо велике шансе да постанемо прваци свијета. То је појачало вјеру у нас коју смо имали прије и током цијелог турнира", навео је популарни "Паун".

Пауновић је изјавио да је сценарио првенства био идеалан, посебно финале против Бразила и побједа голом два минута прије краја другог продужетка.

"Чак и потешкоће су биле идеалне јер су од нас изискивале да се подигнемо на виши ниво, а то значи да морамо да превазиђемо сами себе и околоности. Финале против Бразила било је невјероватно, повели смо, они брзо изједначили, потом су смјењивале сјајне прилике на обје стране. У једном тренутку погледали смо се селектор Бразила и ја, честитали један другом, климнули главом као знак да смо учесници фантастичног меча. То је величина СП, побиједили су заједништво, јединство, вриједности које смо гајили од самог почетка, и то против најјачег ривала којег смо могли да замислимо голом у финишу, што даје додатну сласт".

Србија је до титуле дошла "трновитим" путем, пошто је све утакмице елиминационе фазе добила послије продужетака (Мађарска, Мали, Бразил) или пенала (САД).

"Наш стил је да играмо до краја, свим срцем и знањем, много пута нам се десило да побјеђујемо у посљедњим минутима и то у најважним и најтежим утакмицама. То је одлика нашег тима. Голови у посљедњим минутима се углавном схватају као слабост друге екипе, али ја је схватам као врлину и снагу. У фудбалу је најбитнији менталитет, као и истрајност у тренуцима када је најважније", поручио је Пауновић.

Пауновић је рекао да заслуге за овај успјех имају Фудбалски савез Србије и цијела земља.

"Желимо са свима да подијелимо радост, а на челу цијелог пројекта је ФС Србије. Током мог рада сваку ријеч коју сам изговорио било је из срца и искрена, од првог дана када сам играче видио као свјетске шампионе. Не само свјетске шампионе због побједа и резултата, већ и свјетске шампионе у смислу да дајеш све од себе, јер је за мене то прави пут који сам научио од мојих тренера. Одлика свјетских шампиона је бити најбољи".

Пауновић је главни кандидат да настави рад са овом генерацијом фудбалера и преузме клупу младе репрезентације Србије, али поручује да му је одмор тренутно приоритет.

"За вријеме одмора желим да размислим шта могу и шта морам боље да урадим. Да ли ћемо то бити млада селекција видјећемо, разговарали смо о томе прије одласка на Нови Зеланд, али нисмо још ништа затворили", закључио је Пауновић.

Бивши фудбалер Партизана открио је да му је много колега честитало свјетску титулу, међу којима су Радомир Антић и Бора Милутиновић.