latinica  ћирилица
26/06/2015 |  11:03 | Аутор: novosti.rs

"АБА лига пред признањем од стране ФИБА"

Представници клубова АБА лиге и регионалних савеза, након вишесатног састанка у Београду, очекују да ће се у недјељу, када засједа Борд ФИБА Европа, завршити кошаркашка агонија на простору бивше Југославије, пишу "Новости".

Усвојена је већина примједаба ФИБА на текст оснивачког акта нове регионалне лиге у стоодстотном власништву клубова, водећи рачуна да се тиме не наруши позиција у Евролиги.

"Мислим да полако приводимо крају велики посао, који смо започели прије неколико мјесеци", рекао је послије састанка предсједник КСС Драган Ђилас, а преносе "Новости" .

"Међу примједбама ФИБА нема оне о којој се писало, а то је да клубови треба да изађу из Евролиге. Дали смо и наше примједбе на њихове сугестије, које су уважене: да се сачува аутономија лиге, да се послови финансија и маркетинга могу поверити компанији, да се ФИБА не мијеша у менаџмент. Истовремено су клубови били у комуникацији са Евролигом, да са њом не направимо неки проблем. Усагласили смо текст, уз мој захтјев да се на дневни ред Борда ФИБА Европа стави и признање АБА лиге. Да нешто не избаксузирам, али заиста мислим да смо близу тога да се ово заврши".

Признање ФИБА уклања мач над главом националним тимовима, али ће клубови стријепити још 24 часа, односно до Скупштине Евролиге заказане за 29. јун.

" Због евролигаша Црвене звезде и Цедевите, као и учесника Еврокупа Будућности и Олимпије, очекујемо да ћемо овим измјенама задржати статус и у Евролиги. Мислим да не би требало да буде препреке да АБА лигаши играју европска такмичења идуће сезоне", каже Драган Бокан, први човјек Будућности и први предсједник нове АБА лиге.

Уколико ФИБА одобри кориговани текст, биће уклоњен само један од изазова који чека нову регионалну лигу.

"Најбитније је обезбиједити регуларност, па онда на ред долазе финансије. Највише се водило рачуна да спортски дио не буде у другој компанији, већ у оквиру нове АБА лиге. Имаћемо спортског директора, комесара и директора за суђење. Знате, око свега се лако договоримо, осим око суђења. Изабраћемо независно лице које ће се тиме бавити", каже Бокан, не искључујући могућност да за та м,еста конкуришу и људи из досадашње лиге.

Независност лиге од ФИБА једна је од кључних ствари...

"Ако сваки папир дајете на увид ФИБА, онда то није самостална лига - каже предсједник Црвене звезде Небојша Човић, који је суздржано говорио о пројекту ФИБА Евролиге.

"Видјећемо какав је то пројекат и како ће се према њему односити већи од нас. Ако је тачно да је Литванији загарантовано мјесто, није резонски да Србији није. Очекујем да ће доћи до договора ФИБА и Евролиге, све остало било би ломно за кошарку...