latinica  ћирилица
26/06/2015 |  12:00 | Аутор: Jutarnji list

Разоткривена веза Шукера са кладионичарском мафијом!

Нијемци тврде да посједују документе тужилаштва из Бохума који инкриминишу Давора Шукера, предсједника Хрватског фудбалског савеза.
 - Фото: Nacional
Фото: Nacional

Државно тужилаштво у Бохуму је 2010. године водило истрагу против кладионичара Анте Шапине и установило да су између њега и Давора Шукера постојали блиски контакти. То је документовано бројним телефонским разговорима и СМС порукама, јавља АРД.

Истражиоци су тада документовали да се јасно може разазнати да "банда око Шапине одржава контакте и са Давором Шукером" и да је Шапина кориштен као "фронтмен" за постављење опклада.

Након истраге показало се да је Шукер за Шапину стављао опкладе на најмање три утакмице. При томе се радило о једној утакмици Лиге шампиона и двије утакмице Лиге Европе. Осим тога, Шапина је свом земљаку дао "тип" за једну додатну утакмицу чијим се резултатом манипулисало, наведено је у истрази.

- Шапина је информисао Шукера и дао му упутства да би требало да стави новац на утакмицу Широког - наводи тужилаштво.

У истрази у Бохуму, Шукер до сада није био ни оптужени, ни свједок, потврдила је УЕФА.

Међутим, само УЕФА посједује документе из ове истраге и признаје да има сазнања о Шукеровим контактима. То што Шукер има једну од најважнијих позиција у европском фудбалу за УЕФА не представља никакав проблем, наводи Јутарњи лист.

- То је под великим знаком питања - сматра Силвија Шенк из Транспаренси интернешнела.

- Ако је Давор Шукер наведен у истрази против Шапине и других, као један од потенцијалних профитера из тих манипулација резултатима, онда би то УЕФА требало да боље размотри и, у најмању руку, спроведе истрагу прије него што такву особу изабере у свој извршни одбор - наводи она.

УЕФА у свом статуту као велики прекршај наводи управо непријављивање контаката са кладионичарима.

Шукер је посредством свог портпарола негирао било какав контакт са Шапином: "Ништа од тога није истина."