latinica  ћирилица
26/06/2015 |  13:31 | Аутор: CNN

Оливеру Ивановићу продужен притвор

Основни суд у Митровици је за још два мјесеца продужио притвор лидеру Грађанске иницијативе СДП Оливеру Ивановићу.
Оливер Ивановић - Фото: Бета
Оливер ИвановићФото: Бета

 
Одлуком еулексовог судије о продужењу притвора Оливеру Ивановићу за још два мјесеца нисмо изненађени али смо дубоко разочарани, саопштио је СДП, преноси Танјуг.

"Нисмо изненађени јер смо, од када је господин Ивановић ухапшен, схватили да се уважавају и испуњавају само захтјеви и жеље тужиоца. Јер, да није тако судија и судско вијеће би озбиљно размотрили гаранције које је Влада Републике Србије дала за Ивановића и остале опужене Србе, али и доказе у виду исказа бројних свједока оптужбе, који нису ништа ни видјели ни чули од онога што тужилац ставља на терет нашем лидеру", наводе из СДП-а.

Наводе и да су разочарани што се судски поступак отеже у недоглед, што судско веће истрајава у саслушању сведока који немају шта да кажу и што ће прихватити захтв тужиоца да се број таквих "свједока" повећа.

Очигледно је да одуговлачењем поступка тужилац покушава да обесхрабри оптужене а истрајавањем на продужењу притвора показује колико је илузорно вјеровати у поштовање основних људских права, попут права за одбрану са слободе, додаје се у саопштењу.

СДП претпоставља ко су "такозвани заштићени свједоци" и истовремено изражава и сумња у њихов кредибилитет, а о људским, моралним, професионалним 'квалитетима' једног заштићеног свједока најбоље могу да говоре његове бивше колеге", стоји у саопштењу.

"Сумњамо да ће остало двоје са велике удаљености, путем видео-линка, чак четири дана, без присуства јавности у судници бити саслушавани. Све то наводи на помисао да су од таквих 'свједока' послије много напора добијене изјаве по мјери тужиоца, односно оптужнице", пише у саопштењу.

СДП истиче да не може а да не пита због чега тужилац саслушава на десетине сведока који нису ниједном речју оптужили Ивановића и осталу четворицу утамничених Срба, ако већ има прекоокеанске свједоке који су послије толико година "прогледали" и "сјетили" се свега што нису ни чули ни видјели.

"Одговор је јасан, било је неопходно одуговлачити поступак са свједоцима који су 'куповали' вријеме док такозвани заштићени свједоци нису схватили шта треба да кажу и зашто и коме смета присуство јавности", наводе из СДП-а.

СДП је још једном позвао представнике Еулексовог правосуђа да ставе тачку на фарсу од, како су навели, монтираног и политички мотивисаног судског поступка против Оливера Ивановића и још четворице Срба и коначно покажу да је циљ њихове мисије владавина права, која подразумијева и поштовање основних људских права, попут права на одбрану са слободе.

Из досадашњег тока судског поступка свима је јасно, а вјерујемо да је то јасно и тужиоцу, да је господин Ивановић невин, оцјењује СДП.

"За њега је гарантовала и Влада Републике Србије, десетине хиљада грађана својим потписима, бројне угледне личности из међународне заједнице. Ивановић није човек који би покушао да утиче на свједоке, јер није крив", наводи СДП у саопштењу.

Они даље додају да Ивановић нема намјеру да оде из града у коме је живио са породицом протеклих деценија.

"Стога захтијевамо да му се одмах омогући одбрана са слободе. Истовремено захтијевамо да одлука о продужењу притвора буде образложена правним чињеницама којима се може оправдати седамнестомјесечно утамничење Оливера Ивановића", стоји на крају саопштења.