latinica  ћирилица
26/06/2015 |  13:45 | Аутор: Агенције

Мајмуни знају да примијене демократију!

Резултати истраживања кретања афричких примата, првенствено павијана, довели су до неочекиваних закључака.

Упркос чињеници да павијани, а посебно врста Papino anubis, живе у изузетно хијерархијски уређеним групама, то их наизглед не спречава да се крећу и мигрирају на изненађујуће демократски начин.

Наиме, научници са Универзитета у Калифорнији закључили су да се павијани крећу више као јато птица или риба, мање као група која слиједи једног вођу.

- Упркос њиховом друштвеном статусу, није нужно да алфа мужјак предводи читаву групу и да одлучује о смјеру и циљу кретања. Наше истраживање показује да неколико чланова, ако не и сви чланови, имају право гласа када је у питању избор пута - рекла је професорица Маргарет Крофут.

Тим научника проучавао је групу кенијских павијана Papino anubis коју је чинило 25 јединки. Уз помоћ ГПС уређаја, тим је сваке секунде добијао информације о локацији групе. Захваљујући исцрпном праћењу, научници су схватили да се њихово кретање савршено подудара са теоријским моделима путовања јата птица или риба.

На примјер, ако један мајмун одлучи да се одвоји од групе у другом смјеру, постоји добра шанса да ће остали наставити да га прате, без обзира на његов статус. Такође, уколико група не одлучи да га прати, јединка која се одвојила касније ће се вратити међу остале јер њена "одлука није добила довољно гласова".