latinica  ћирилица
26/06/2015 |  14:00 | Аутор: СРНА

Приштина- Опозиција против Специјалног суда

Представник опозиционог албанског радикалног покрета Самоопредјељење Реџеп Селими оптужио је данас међународне званичнике да су Косово уврстили у списак "земаља" чији су темељи засновани на злочину, геноциду, етничком чишћењу и криминалу.
Скупштина самопроглашеног Косова (архив) -
Скупштина самопроглашеног Косова (архив)

Током расправе у Скупштини самопроглашеног Косова о формирању посебног суда за злочине ОВК, Селими је рекао да ће се Косово суочити са тешким посљедицама, укључујући и довођење у питање независности, уколико и један припадник ОВК буде осуђен.

Он је оптужио бившег извјестиоца Савјета Европе Дика Мартија да је "српски плаћеник", те навео да су налази шефа тима Еулекса за истрагу ратних злочина над Србима на Косову Клинта Вилијамсона унапријед осмишљени у Београду.

Селими каже да су косовски лидери постали слијепи послушници бивших западних савезника.

Опозициони посланици оцијенили су да би формирањем специјалног суда био потврђен став Србије да је ОВК терористичка организација и да су њени припадници извршили етничко чишћење Срба и починили геноцид над неалбанцима.

Они истичу да би се посланици, уколико би прихватили одлуку о формирању овог суда, сагласили са наводима Мартија и резултатима истраге Вилијамсона да је на Космету почињен ратни злочин над Србима и нелабанцима и да су се вође ОВК бавиле организованим криминалом и трговином људским органима, односно да је почињен злочин против човјечности.

Посланицима је пред почетак засједања достављен Приједлог одлуке о формирању специјалног суда у коме се наводи да ће органи суда бити судска вијећа, секретаријат и тужилаштво, који ће се бавити злочинима против човјечности и ратним злочинима.

Злочини против човјечности, према приједлогу, обухватају радње предузете као дио ширег или систематског напада упереног против цивилног становништва, као што су убиство, истребљење, поробљавање, депортација, затварање, мучење, силовање, сексуално ропство, присилна проституција, присилна трудноћа и сваки други облик сексуалног насиља.

Осим ових, у приједлогу одлуке је прецизирано да злочини обухватају и прогон по политичкој, расној, националној или вјерској основи, као и присилни нестанак лица.

Ратни злочини за које ће одговарати бивше вође и чланови ОВК су намјерно убијање, мучење или нечовјечно поступање, укључујући и биолошке експерименте, обимна разарања и присвајање имовине, које се не може оправдати војном потребом, незаконито протјеривање, узимање талаца, као и остали облици тих злочина сходно међународном праву.

Сва судска вијећа чиниће странци, а најтежа казна коју овај суд може да изрекне је доживотна робија, док ће се блаже казне кретати у распону од пет до 40 година затвора.

Предвиђено је да осуђеници казне издржавају у земљи коју одреди предсједник судског вијећа. То ће бити нека од земаља које са судом потпишу меморандум о прихватању осуђених лица.

Документа, списи и архива специјалног суда, секретаријата и тужилаштва неће се сматрати јавним документима Косова, а вијећа и тужилаштва ће располагати са око 300.000 долара годишње.