latinica  ћирилица
26/06/2015 |  14:07 | Аутор: РТРС

Владе Српске и Србије: Заједнички Дан сјећања на страдале Србе - 5. август (ВИДЕО)

У Палати Србије, у Београду, одржана је конференција за новинаре након заједничке сједнице влада Српске и Србије и потписивања Меморандума о сарадњи у области саобраћаја и саобраћајне инфраструктуре.
Састанак званичника Српске и Србије - Фото: РТРС
Састанак званичника Српске и СрбијеФото: РТРС

Премијер Србије, Александар Вучић је поновио да ће Србија увијек, осим политички, и економски помоћи Српској.

Вучић је рекао да су Влада Србије и Влада Републике Српске донијеле одлуку да заједнички обиљежавају 5. август као Дан сећања на страдале и прогнане Србе. Он је конференцији за новинаре послије заједничке сједнице двије владе рекао да ће се тај дан обиљежавати заједнички, као што ће, између осталог, бити обиљежен и Видовдан.

Он је такође указао да двије владе, као и Србија и РС, имају добру, успешну сарадњу и сматра да ће она бити и још боља.

Сљедећу заједничку сједницу најавио је за октобар, након што почну "стварни радови" на мосту Братунац - Љубовија.

Александар Вучић

Вучић је рекао да је разговарао са предсједницима Србије и Републике Српске, Томиславом Николићем и Милорадом Додиком о евентуалном одласку у Сребреницу и најавио да ће одлуку о томе донијети у складу са интересима владе и српског народа.

"Разумије се да ћу о томе још разговарати са предсједницима Николићем и Додиком и премијерком Жељком Цвијановић'', рекао је Вучић.

Вучић је рекао да сматра да је пријатељство између српског и бошњачког народа од великог интереса за оба народа и да у то треба инвестирати у будућности. ''При томе се подразумијева да никада и ниједног тренутка нећемо да погазимо наше националне интересе'', рекао је Вучић.

Премијерка Српске, Жељка Цвијановић истакла је да је задовољна договореном сарадњом у области инвестирања у инфраструктуру, посебно Подриња и 25 општина Српске и Србије.

Изразивши захвалост за подршку Влади Србије, премијерка је затражила од српског члана Председништва БиХ Младена Иванића да уврсти на дневни ред наредне сједнице тог тијела резолуцију о Сребреници, како би се Председништво БиХ изјаснило о том документу.

Жељка Цвијановић

Предсједник Србије, Томислав Николић позвао је пресједавајућег Предсједништва БиХ, Младена Иванића, да закаже сједницу Предсједништва на којој би се заузео став о британској Резолуцији о Сребреници јер је она супротна српским интересима.

Николић је истакао да је ситуација у региону веома сложена, констатујући да су напади све учесталији како је Србија ближа Европској унији.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ниво односа Србије и Републике Српске никад није био на тако искреном и на тако високом нивоу и захвалио се Србији на обећаној помоћи.

Додик је оцијенио приједлог резолуције о Сребреници као непристојну понуду коју треба одбити јер, како је истакао, не доприноси помирењу, али и додао да нема довољно доказа да је тамо почињен геноцид.

Предсједник Српске је рекао да подржава ставове Владе Србије о резолуцију, наводећи да је сматра антисрпском и "дијелом континуитета лоших намера Велике Британије према српском народу".

"Нема довољно доказа да је тамо почињен геноцид", рекао је Додик послије заједничке сједнице двије владе у Београду.

"Одбијамо је као непотребну, као ону која може само да уноси више проблема у БиХ него што може да донесе оно што је свима потребно, а то је помирење", навео је Додик и додао да приједлог резолуције угрожава стабилност БиХ, као и достигнути степен мира и помирења. "И зато не може да буде подржана", закључио је предсједник Српске.

Додик је рекао и да британска резолуција о Сребреници неће бити на дневном реду на сједници Савјета безбједности УН 7. јула на основу онога што је рекао шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

На питање да прокоментарише писање медија о томе како је рекао да резолуција неће бити на дневном реду, Додик је рекао: "Ви (медији) волите да додајете. Ја нисам у Савкету безбкедности и не одлучујем о томе, само сам пренио оно што је рекао Лавров - да 7. јула није предвиђено да било каква резолуција буде на дневном реду, већ само минут ћутања за жртве ратова у периоду од 1991-1995", истакао је Додик.

Милорад Додик, предсједник Републике Српске

Претходно су се предсједници Томислав Николић и Милорад Додик, као и премијери Александар Вучић и Жељка Цвијановић састали у Палати Србија. Како преноси Танјуг, на том састанку је требало да, између осталог, званичници разговарају и о Сребреници и о "случају" Насера Орића.

Претходна заједничка сједница двије владе одржана је септембра прошле године, када је констатовано да је постугнут напредак у сарадњи у свим областима. Тада је договорено и формирање Координационог тијела чији је задатак заједнички развој пољопривредно-прехрамбене и индустријске производње.