latinica  ћирилица
26/06/2015 |  14:08 | Аутор: СРНА

Шукер (ни)је повезан са кладионичарском мафијом

"Транспаренси интернешнел" тврди да је предсједник Хрватског фудбалског савеза Давор Шукер умијешан у кладионичарски скандал, који већ пет година потреса европску јавност.И Њемачки медији, позивајући се на документацију из истраге Државног тужилаштва у Бохуму, тврде да постоји веза између Шукера и берлинског Хрвата Анте Шапине, који је осуђен због намјештања утакмица.
Давор Шукер (Фото: hns-cff.hr) -
Давор Шукер (Фото: hns-cff.hr)

Према тој документацији, Шапина је имао "блиски контакт" са Шукером, који је за њега извршио уплату на бар три утакмице, од чега је једна играна у Лиги првака, а двије у Европској лиги.

Шукер је од Шапине /чије је познанство доказано бројним телефонским разговорима и текстуалним порукама/ добио савјет да уплати на утакмице Широког Бријега из 2009. године.

До сада Шукер није оптужен, нити је био свједок у истрази у Бохуму.

Он је демантовао сваки контакт са Шапином и својевремено је поручио да "ништа од поменутог није истина".

Медији сада тврде да Европска фудбалска федерација посједује докумената која говоре другачије.

У "Транспаренси интернешнелу" сматрају да би, уколико је Шукер наведен у истрази против Шапине као један од оних који су профитирали кроз манипулације, требало провести истрагу, прије него што буде изабран у Извршни одбор УЕФЕ.

Ово је једна у низу фудбалских афера у Хрватској, која долази усред ишчекивања казне за исцртавање кукастог крста на стадиону у Пољуду током утакмице Хрватске и Италије.

Претходно је била велика афера која се тицала усташког поздрава "За дом спремни", који је на пуном Максимиру извикиво тадашњи хрватски репрезентативац Јосип Шимунућ.

Сам Давор Шукер у више наврата прозиван је због фотографије начињене пред спомеником усташког вође Анте Павелића у Мадриду, гдје се сликао са људима из криминалног миљеа.