latinica  ћирилица
26/06/2015 |  14:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Пресе: Беч центар европских исламиста

Бројни судски поступци против муслиманских фанатика у Аустрији нису случајност, јер су се у скоријој прошлости у Бечу састајали најпознатији из салафистичке сцене, истиче данас бечки дневник "Пресе".
Пресе: Беч центар европских исламиста - Фото: Screenshot
Пресе: Беч центар европских исламистаФото: Screenshot

Мохамед Махмуд и Мирсад Омеровић, који себе назива Ебу Тејмом, најпознатије су личности аустријске салафистичке сцене, који су били дио мреже која је имала велики значај за ширење салафизма у готово половину Европе, тврди лист.

"Пресе" указује да су терен припремили браћа Џамалудин и Фарад Q, из Беча, поријеклом из Авганистана, који су преводили и ширили арапске садржаје радикалним проповједачима.

Средином 2000-тих они су почели, у једној џамији у Бечу, да организују једну групу, чији чланови су били Омеровић И Махмуд.
Један даљи познати салафиста, Ирфан Пеци, такође родом из БиХ, био је дио ове групе, и он је дјеловао у оквиру Глобалног исламистичког фронта.

Пеци се отиснуо у Њемачку гдје је врбован од стране њемачке обавјештајне службе као доушник, а почетком овог мјесеца објавио је књигу о том добу.

Махмуд је, послије времена проведеног у затвору, почетком 2010-тих отишао у Њемачку, гдје је са бившим репером Десо Догом основао покрет "Милату Ибрахим", чија је идеолошка основа била документација коју су са арапског превела браћа Q.

Данас су Махмуд и Десо Дог активни у Исламиској држави, и постоје видео и фотоматеријали њиховог присуства приликом одсијецања глава таоца.

Махмуд је током притвора у Аустрији изгубио на утицају, али су на његово мјесто дошли други симпатизери Ал каиде - Аустријанаца Максуд Л.и Немац Јусуф О, који су из Беча организовали путовања у пакистанске кампове за обуку терориста.

Специјалне снаге аустријске полиције Кобре су пресјекле једну групу "путника" и ухапсиле њих двојицу.
Послије њих наступило је вријеме Мирсада Омеровића, чији је највјернији следбеник био Абу-Наги, који је познат по акцији дијељења Курана. Заједно су проповедали у Бечу у џамијама у којима се окупљају салафисти.

Од краја прошле године се Мирсад Омеровић налази у истражном притвору, пошто је ухапшен у оквиру акције против мреже лица из Беча и Граца која су осумњичена за финансирање Исламске државе и врбовање бораца.