latinica  ћирилица
26/06/2015 |  14:26 | Аутор: СРНА

Међународни дан борбе против злоупотребе дроге

Шеф Одсјека за дрогу у Одјељењу за организовани криминалитет и дрогу у ЦЈБ Бањалука Зоран Ћетковић рекао је данас да су највећи проблеми у борби против злоупотребе и кријумчарења дроге то што је ријеч о специфичним кривичним дјелима, чији је траг тешко пронаћи.
Бања Лука - Међународни дан борбе против дрога - Фото: СРНА
Бања Лука - Међународни дан борбе против дрогаФото: СРНА

Он је поводом Међународног дана борбе против злоупотребе и кријумчарења дроге нагласио да је дрогу веома тешко пронаћи, као и да је тешко открити извршиоце и доказати њихову кривицу, будући да је скупљање и документовање доказа дуг и компликован процес.

- Да дјеца не би пала под утицај дроге најбоље им можемо помоћи тако што ћемо "живјети" са њима, обратити пажњу на промјене њиховог понашања, те открити узроке тих промјена - рекао је Ћетковић новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да млади најчешће дрогу почну да конзумирају из радозналости, у кругу пријатеља, али да то касније узме маха.

- Према дјеци се треба поставити пријатељски како би стекли повјерење и разумијевање. Можемо им помоћи једино ако их не кривимо - рекао је Ћетковић.

Он је рекао да полицијски службеници ЦЈБ Бањалука континуирано раде на превенцији и упознавању дјеце школског узраста о штетности дрога кроз предавања која се одржавају током школске године.

Према његовим ријечима, припадници Центра ће и у наредном периоду наставити и са репресивним мјерама и активностима ради спречавања већег броја дјела у вези са злоупотребом опојних дрога.

- Веома значајна је и подршка грађана који нам својим информацијама значајно могу помоћи, али и утицајем на своју дјецу и пријатеље да пријаве таква дјела и да се не упуштају у њих - поручио је Ћетковић.

Он је додао да је циљ активности ЦЈБ Бањалука, у оквиру обиљежавања Међународног дана борбе против злоупотребе и кријумчарења дроге, да се грађанима скрене пажња и да се информишу о томе шта се подразумијева под дрогом, које су врсте и како се она почиње користити, те како препознати дијете које користи дрогу.

Подјелом промотивног материјала и упознавањем грађана са превентивним активностима борбе против злоупотребе и кријумчарења дроге ЦЈБ Бањалука данас је под паролом "Исправна одлука чини разлику – изабери праве пријатеље" обиљежио 26. јун - Међународни дан борбе против злоупотребе и кријумчарења дроге.