latinica  ћирилица
26/06/2015 |  15:24 | Аутор: СРНА

Ескин: Двоструки аршини Вашингтона

Израелски политички аналитичар Авигдор Ескин истиче да су САД лицемјерне по питању шпијунаже, јер драстично кажњавају осумњичене на својој територији, а саме шпијунирају кога год стигну.
САД (илустрација) -
САД (илустрација)

Ексин указује на најновији случај америчког шпијунирања француских лидера и истиче да се за обавјештајни рад против америчких интереса добија драстична казна.

Он подсјећа на случај Џонатана Поларда из 1985. године, који је осуђен на доживотну робију због наводног давања калсификованих, односно повјерљивих информација Израелу, који важи за пријатељску земљу.

Вашингтон је тада оптужио Израел да је те документе прослиједио Јужноафричкој Републици те да су их на крају "покупили" совјетски обавјештајци.

Ескин подсјећа да је некадашњи амерички предсједник Бил Клинтон обећао да ће се заложити за Поларда, али никада ништа није учињено по том питању - наводе портали.

- То је типично за Американце. Они брутално шпијунирају кога год могу, али шаљу на доживотну робију онога ко њих шпијунира - наводи израелски аналитичар.

Он не вјерује да ће званични Париз учинити било шта након најновијег доказа да су америчке обавјештајне службе годинама прислушкивале три француска предсједника.

- Французи ће мало галамити, а онда ће се све смирити и неће бити јачих протеста - наводи Ескин.

Он закључује да и остале земље могу бити сигурне да их САД прате.