latinica  ћирилица
26/06/2015 |  15:31 | Аутор: СРНА

Бањалука: Повећан број туристичких долазака

Бањалуку је за четири мјесеца ове године посјетило 22.676 туриста, што је за 17 одсто више него за исти период прошле године, речено је у Туристичкој организацији града Бањалука /ТОБЛ/.
Храм Христа Спаситеља - Фото: РТРС
Храм Христа СпаситељаФото: РТРС

Самостални стручни сарадник у ТОБЛ-у Зоран Санковић изјавио је да је за четири мјесеца остварено укупно 34.480 ноћења, што је за 11 одсто више остварених ноћења него у истом периоду прошле године.

"У љетном периоду очекујемо повећан број долазака туриста, јер је Бањалука домаћин бројних дешавања", рекао је Санковић, нагласивши да се у наредном периоду очекује да Бањалуку посјети максималан број туриста.

Он је за 3. јул најавио одржавање манифестације "Козарски етно", а након тога од 12. до 19. јула и манифестацију "Љето на Врбасу".

"Ту су и `Демофест` и `Бањалучки дани пива`", каже Санковић, подсјећајући да су прошлог мјесеца у Бањалуци одржана првенства у рафтингу и кајак-кануу на брзим водама која су значајно допринијела повећању броја долазака туриста.

Санковић је подсјетио да је Бањалука ове године проглашена шампионом спортског туризма, што је додатна потврда да се највећи град Српске развија као спортска и туристичка дестинација.

Он је рекао да и даље највећи број туриста долази из Србије, затим Словеније и Хрватске, те туристи из западноевропских земаља као што су Аустрија, Њемачка и Италија.

Санковић је додао да је пракса показала да Бањалуку највише туриста посјети током прољећа и јесени.

Он је рекао да је боравишна такса директно везана за број ноћења туриста, нагласивши да ће са повећањем броја ноћења доћи свакако до повећања прихода од наплате боравишне таксе, подсјетивши да је прошле године од наплате боравишне таксе остварен приход од 197.000 КМ, док је у 2013. години приход од наплате боравишне таксе износио 168.000 КМ.

Према ријечима Санковића, током прошле године евидентирано је 69.647 долазака туриста у Бањалуку или за 7,5 одсто више у односу на 2013. годину.

Током прошле године укупно је остварено 112.293 ноћења.