latinica  ћирилица
26/06/2015 |  15:37 | Аутор: ТАНЈУГ

Меркел: Ципрас да прихвати великодушну понуду кредитора

Њемачка канцеларка Ангела Меркел позвала је премијера Грчке Алексиса Ципраса да прихвати, како је рекла, великодушну понуду кредитора и додала да је на Атини сада да предузме корак у правцу њених партнера из еврозоне.
Ангела Меркел и Алексис Ципрас - Фото: AFP
Ангела Меркел и Алексис ЦипрасФото: AFP

- Направили смо корак ка Грчкој. Сада је на грчкој страни да предузме сличан корак - изјавила је Меркелова на конференцији за новинаре у Бриселу, а преноси агенција Ројтерс.

Кредитори су данас, према писању Франс преса, Грчкој понудили исплату 1,8 милијарди евра финансијске помоћи за сервисирање обавеза према Међународном монетарном фонду, ако грчки парламент изгласа реформски споразум.

- Средства ће бити исплаћена чим грчки парламент одобри споразум са кредиторима и усвоји први сет законских акција - наводи се у документу у који је Франс прес имао увид.

По оцјени њемачког министра финансија Волфганга Шојблеа, шансе за постизање споразума између Грцке и њених кредитора су пола-пола.

Шојбле је, такође, критиковао најновије приједлоге Грчке за добијање преостале финансијске помоћи, уз поруку грчким званичницима да и он има гласаче којима одговара за своје поступке.

- Међу приједлозима Грчке су само подизање пореза и повећање доприноса за пензије. Без резова - изјавио је Шојбле на форуму у Франкфурту који је организовао Међународни институт за финансије, а преноси агенција АП.

Њемачка и кредитори, нарочито Међународни монетарни фонд, страхују да би се званична Атина могла превише ослонити на порезе и доприносе за пензије умјесто на кресање пензија и потрошње.

Грчка ММФ-у до 30. јуна треба да отплати 1,6 милијарди евра дуга, а договор са кредиторима о реформама које мора да спроведе услов је за одблокирање преостале транше помоћи од 7,2 милијарде евра.