latinica  ћирилица
26/06/2015 |  15:49 | Аутор: СРНА

Српска листа: Караџић за почасног грађанина Шавника, а Младић Пљеваља

Српска листа у Црној Гори предлаже да бивши предсједник Републике Српске Радован Караџић буде проглашен почасним грађанином Шавника, а процесуираће и приједлог групе грађана да за почасног грађанина Пљеваља буде проглашен и некадашњи командант Војске Републике Српске Ратко Младић, најавио је предсједник Српске листе Добрило Дедеић.
Младић и Караџић - Фото: РТРС
Младић и КараџићФото: РТРС

Образлажући овај приједлог, Дедеић је истакао да, кад је предсједник Србије Томислав Николић "који је Шумадинац могао да то постане у српским Беранама, може и највећи Херцеговац у српској историји, генерал Младић у српским Пљевљима".

Према његовим ријечима, Српска листа сматра да лидер СРС Војислав Шешељ, "који је поразио Хашки трибунал и кога је одликовао митрополит црногорско-приморски Амфилохије, заслужује да буде почасни грађанин Колашина, имајући у виду да су Шешељи поријеклом ровачки Шћепановићи који славе Светог Луку".

- Надам се да ће предсједник Нове српске демократије Андрија Мандић и предсједник СНП Срђан Милић усагласити са Демократском партијом социјалиста и градоначелником Колашина Жељком Вуксановић додјелу овог признања као што су у Беранама усагласили за четничког војводу Николића - рекао је Дедеић.

Он је додао да се у Бијелом Пољу припрема слична повеља за Александра Вучића који је дуго био најближи сарадник Војислава Шешеља.

- Или је можда Шешељ мање погодан Србин од других, макар у овом тренутку? - упитао је Дедеић.

Он је навео да нема разлога да приједлог за почасне грађане не подржи Нова српска демократија која је кандидовала Николића у Беранама, а "још мање пљеваљски ДПС, с обзиром на то да је њихов одбор састављен од прекаљених подржавалаца ратних отаџбинских циљева Срба који су створили државу са друге стране Дрине".

- Позивам лидера Нове Андрију Мандића да прихвати ове иницијативе Српске листе и да се сјети времена када је био на њеном челу. У том времену су одборници Српске народне странке у Бару тражили да централни градски трг и највећа прометна улица буду названи именима Младића и Караџића - додао је Дедић.

Предсједник Србије Томислав Николић проглашен је за почасног грађанина Берана на јучерашњој сједници локалног парламента.