latinica  ћирилица
26/06/2015 |  15:57 | Аутор: ТАНЈУГ

Ципрас приједлог кредитора оцијенио као уцјену

Предсједник грчке владе Алексис Ципрас супротставио се данас приједлогу кредитора да се Грчкој одобре средства, уколико парламент изгласа реформе, наводећи да европски принципи нису утемељени на уцјенама и да ће се његова земља умјесто тога борити за узајамно поштовање, преноси агенција Ројтерс.

Кредитори су данас Грчкој понудили исплату 1,8 милијарди евра финансијске помоћи за сервисирање обавеза према Међународном монетарном фонду, ако грчки парламент изгласа реформски споразум, наводи се у документу у који је Франс прес имао увид.

- Оснивачки принципи Европске уније су демократија, солидарност, једнакост и узајамно поштовање. Ови принципи нису засновани на уцјенама и ултиматумима, рекао је Ципрас новинарима послије самита ЕУ, пренијела је грчка агенција АНА.

- Поготово у овим пресудним временима, нико нема право да доводи у опасност ове принципе. Грчка влада ће одлучно наставити да се бори за ове принципе, и наставиће да се бори у име европских народа и, наравно, у име грчког народа, поручио је грчки премијер.

Агенција Ројтерс наводи да Атина и њени повјериоци и даље "тапкају у мјесту" у преговорима о споразуму "готовина за реформе" само пар дана прије истека рока Атини за исплату дуга Међународном монетарном фонду, доводећи Грчку опасно близу банкрота.