latinica  ћирилица
26/06/2015 |  16:01 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕУ: Уједињени против тероризма

Високи функционери Европске уније изразили су данас огорчење због терористичких напада у Тунису, Кувајту и Француској и обећали да ће се Европа јединствено супротставити терористима.

- Ови напади показују да само сви мете, Арапи, Европљани, муслимани и немуслимани - рекла је висока представница ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини на крају данашњег самита европских лидера у Бриселу.

Она је казала да су истовременим нападима у три земље на два континента терористи постигли ефекат супротан од оног који су очекивали.

- Умјесто да нас подијеле, они нас оваквим нападима уједињују - рекла је она и додала да је већ разговарала о томе са арапским лидерима.

Предсједник Европског савјета Доналд Туск је, обраћајући се новинарима након самита, такође оштро осудио нападе и изразио саучешће жртвама и њиховим најдражима.

Најмање 19 особа, углавном страних туриста, убијено је данас у љетовалишту Сус у Тунису, а напад се приписује исламистичким екстремистима.

За сада се још не зна број жртава бомбашког напада на џамију у Кувајту који је данас извела такозвана Исламска држава, док је у нападу засад непознатих терориста на хемијску фабрику код француског града Гренобла једном раднику одсјечена глава.