latinica  ћирилица
26/06/2015 |  16:26 | Аутор: СРНА

Груевски прихвата министре из опозиције у прелазној влади

Македонски премијер Никола Груевски прихвата да у прелазној влади именује министре из редова опозиционог Социјалдемократског савеза Македоније и двије водеће партије македонских Албанаца, али не жели да уступи мјесто премијера.
Никола Груевски (Фото:sofiaglobe.com) -
Никола Груевски (Фото:sofiaglobe.com)

Партије су се споразумјеле да у прелазној влади буде по пет министара из редова владајућег ВМРО-ДПМНЕ и опозиционог СДСМ-а, као и министара из Демократске уније за интеграцију и Демократске партије Албанаца, објавио је портал "МКД".

Једина тачка о којој се нису сагласиле је ко ће бити премијер.

Предсједник Владе Никола Груевски рекао је у интервјуу листу Фајненшел тајмс да одбацује захтјев за његовом оставком у циљу превизалажења политичке кризе у земљи, али да је спреман да прихвати приједлоге опозиције у вези са изборима и министарским мјестима.

За македонску опозицију један од главних предуслова је да Македонија добије новог премијера.

Лидер СДСМ-а Зоран Заев изјавио је да ће опозиција бити задовољна уколико се Груевски сагласи са оставком најмање шест мјесеци прије одржавања договорених пријевремених парламентарних избора у априлу 2016. године.

Коначна одлука о изласку Македоније из политичке кризе треба да буде донијета у понедјељак, 29. јуна у Скопљу, на састанку лидере четири највеће партије – Николе Груевског (ВМРО-ДПМНЕ), Зорана Заева (СДСМ), Алија Ахметија (ДУИ) и Мендуха Тачија (ДПА).

На састанку 29. јуна у Скопљу неће присуствовати комесар за проширење Европске уније Јоханес Хан.

- Еврокомесар неће посредовати на састанку, али остаје у сталном контакту са свим странама - рекла је Ханов портпарол Маја Коцијанчич.