latinica  ћирилица
26/06/2015 |  16:40 | Аутор: РТРС

Нова окупљања радника у Болници Источно Сарајево (ВИДЕО)

У Болници Источно Сарајево нова окупљања радника. Испред болничке капије дио запослених одржао је информативни збор. Траже исплату априлске плате и доприноса и упозоравају: стање у болници у Касиндолу је лоше. Из управе одговорају да ће априлска плата и доприноси бити исплаћена 1. јула. Поручују да борбом за радничка права, поједници желе да остваре личне интересе. Паралелни синдикати и неостварена жеља поједних љекара да раде у приватним клиникама и болници у Касиндолу, то је друга страна клиничке слике болнице Источно Сарајево.

На капији Болнице Источно Сарајево опет се окупио један број радника. Траже исплату априлске плате и доприноса.

- Све установе болничког типа у Републици Српској до краја мјесеца добили су априлску плату, а наше нема, нисмо добили ни доприносе, рекла је Тања Јовичић, предсједница Уније синдиката у здравству у Болници Источно Сарајево.

- Нама плата већ 10 година касни два мјесеца. Примили смо за март плату, а 1.7. то ће бити и за април. Морам рећи да смо договорили и доприносе, истакао је Горан Тодоровић, в.д. директора Болнице Источно Сарајево.

Дио радника незадовољан је финансирањем рада болнице. Кажу да су, по Уговору са Фондом здравственог осигурања Српске, за ову годину добили 7,5 милиона марака, а више од четири морају да издвоје за плаћање дугова.

- Комплетно функционисање те болнице треба да се изведе из те суме, ми не можемо овако функционисати, додала је Споменка Јањић, предсједница Главног одбора Струковног синдиката доктора медицине Републике Српске.

Из Управе поручују да болница има и додатне приходе до 3,7 милиона. За куповину цитостатика и скупих лијекова одобрено је до три милиона марака.

- Није уреду говорити само о једном елементу тог нашег уговора, нагласио је Горан Тодоровић, в.д. директора Болнице Источно Сарајево.

Финасије никад нису биле сјајне, а плате у Касиндолу хронично касне. Ипак, дио радника изненада се одлучио на протесте. Руководство синиката и управа болнице, кажу да радницима нису дозволили да раде паралелно у болници у Касиндолу и приватним клиникама. Слиједи раскол у синдикату. Под плаштом борбе за радничка права, појединци воде личне битке.

- Нису уважени ставови од предсједнице Синдиката и правног тима, додао је Синиша Зубић, члан Извршног одбора Струковног синдиката доктора медицине Сарајевско-романијске регије.

Предсједница Уније синдиката у здравству у Болници Источно Сарајево Невенка Пантић Вуковић истакла је да постоји паралелно тијело у болници и ми су ангажовали адвоката да се све уреди по закону.

Синдикат радника Болнице Источно Сарајево законито може да представља само докторка Пантић Вуковић. Она има печат синдикалне организације и може да располаже рачуном Докторка Јовичић, каже, нема легитимитет да представља раднике Болнице Источно Сарајево.