latinica  ћирилица
26/06/2015 |  17:16 | Аутор: СРНА

Бијељина: Избори за чланове савјета мјесних заједница

Скупштина Града Бијељина донијела је Одлуку о расписивању избора за чланове савјета мјесних заједница Дворови, Нови Дворови, Дијелови и Магнојевић Средњи, који ће бити одржани 26. јула.
Бијељина - Фото: РТРС
БијељинаФото: РТРС

Избори у овим мјесним заједницама биће одржани 26. јула од 8.00 до 16.00 часова, а право гласа имају сви бирачи регистровани закључно са 6. јулом ове године, саопштено је из Градске изборне комисије.

Изборе за савјете мјесних заједница проводи Градска изборна комисија Бијељина и бирачки одбори у складу са одговарајућим одредбама Изборног закона БиХ, Изборног закона Српске, Закона о локалној самоуправи Републике Српске, Закона о равноправности полова у БиХ, Упутства о организовању и провођењу избора за чланове савјета мјесне заједнице, Статута Града Бијељина и Одлуке о мјесним заједницама на подручју града Бијељина.

Из Градске изборне комисије наводе да кандидате за чланове савјета мјесних заједница могу предлагати све политичке странке које на подручју града Бијељина имају општински одбор или неки други вид организације, удружења грађана која дјелују на подручју Града Бијељина те групе грађана који су овлашћени предлагачи.

Предлагачи предлажу највише онолико кандидата колико се бира чланова савјета за ту мјесну заједницу, а предложени кандидати морају да буду уписани у Централни бирачки списак и да имају пребивалиште на подручју мјесне заједнице за чији се савјет кандидују.

Приликом предлагања кандидата овлашћени предлагачи морају водити рачуна о равноправној полној заступљености, у складу са чланом 20 Закона о равноправности полова у БиХ тако да је један од полова заступљен најмање 40 одсто на кандидатској листи, као и о територијалној заступљености мјесне заједнице.

Захтјев предлагача за овјеру кандидатских листи подноси се заједно са листом кандидата, кандидатским обрасцем, а рок за предају је 10. јул ове године, до 15.00 часова.

Рок за предају приједлога за именовање за члана бирачког одбора је 10. јул, до 16.00 часова.

Скупштина Града Бијељина одлуку о расписивању избора за чланове савјета ове четири мјесне заједнице донијета је јуче.