latinica  ћирилица
26/06/2015 |  20:10 | Аутор: СРНА

Могерини: ЕУ посвећена искорјењивању праксе мучења

Европска унија снажно је посвећена спречавању и искорјењивању праксе мучења и других окрутних, нехуманих и понижавајућих врста кажњавања које међународно право у потпуности забрањује, изјавила је данас високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини поводом обиљежавања 26. јуна, Међународног дана подршке жртвама тортуре.
Федерика Могерини - Фото: ТАНЈУГ
Федерика МогериниФото: ТАНЈУГ

- Данас смо у мислима са људима широм свијета који су и даље жртве застрашујуће праксе мучења - навела је Могеринијева у саопштењу.

Могеринијева је изразила подршку ЕУ иницијативи за Конвенцију против тортуре, као и залагању за глобално ратификовање и примјену те конвенције од 2024. године.

- Даћемо све од себе да допринесемо остваривању тог циља - навела је Могеринијева у саопштењу.

ЕУ је захваљујући Европском инструменту за демократију и људска права један од највећих донатора у тој области и финансира низ активности како би се спријечила тортура, повећала одговорност, водила борба против некажњавања и рехабилитовале жртве тортуре, истакла је Могеринијева.

Наводи се да ЕУ у сарадњи са цивилним друштвом подржава кампање за већу информисаност и за развој механизама за спречавање и надзор, као и рехабилитационих центара у којима се жртвама и њиховим породицама помаже да се врате нормалном животу.

- Искорјењивање тортуре захтијева политичку вољу, заједничке напоре и тимски рад на глобалном нивоу. ЕУ је одувијек била и убудуће ће бити на првој линији фронта тих напора - нагласила је Могеринијева.