latinica  ћирилица
26/06/2015 |  20:51 | Аутор: Агенције

МОК исправио неправду након 15 година

Бивша румунска гимнастичарка Андреа Радукан тражила је да јој се врати златна олимпијска медаља која јој је одузета послије Олимпијских Игара у Сиднеју.
Гимнастика - Фото: илустрација
ГимнастикаФото: илустрација

Радукан је тријумфовала у вишебоју у Сиднеју 2000. године, а била је најбоља и у екипном такмичењу, док је екипно у прескоку на истом такмичењу освојила сребрну медаљу.

Њој је Међународни олимпијски комитет (МОК) одузео медаљу коју је освојила у појединачној конкуренцији, док је задржала екипне.

Она је кажњена пошто је била позитивна на допинг тесту на псеудоефедрин, забрањени стимуланс који се налази у лијеку за прехладу, а који јој је дао љекар репрезентације.

Радукан је имала састанак у Лозани са предсједником МОК Томасом Бахом, послије којег је речено да Румунка није крива за позитиван тест јер је "било јасно да је несвјесно узела недозвољену супстанцу по савјету љекара".

"Ова одлука је била веома тешка за Андреу и МОК је није лако донио у то вријеме. То показује колико су строга наша правила, тако што се примјењују на принципу објективне одговорности спортисте", рекао је Бах.

Бах је истакао да гаји велике симпатије према румунској гимнастичарки.

"Она преживљава посљедице грешке свог љекара. Поготово јер се све то десило када је имала 16 година, када као спортиста имате пуно повјерење у ваш медицински тим", казао је Бах.

Радукан је рекла да је веома захвална што је добила прилику да изнесе свој случај.