latinica  ћирилица
26/06/2015 |  21:06 | Аутор: ТАНЈУГ

Ђурић: Србија тражи од УН оснивање суда за злочине ОВК

Директор Канцеларије за Косови и Метохији Марко Ђурић изјавио је да Србија од Уједињених Нација тражи оснивање посебног међународног суда или трибунала који би процесуирао злочине терористичке ослободилачке војске Косова, пошто је, како је навео, потпуно јасно, да у покрајини не постоји политичка воља да се ти злочини порцесуирају.
Марко Ђурић - Фото: ТАНЈУГ
Марко ЂурићФото: ТАНЈУГ

- Очекујем да све државе, а посебно чланице Савјета УН подрже оснивање међународног суда или трибунала који би преиспитао злочине ОВК - рекао је Ђурић на ванредној конференцији за новинаре у Влади Србије, пошто скупштина самопроглашеног Косова није усвојила одлуку о Специјалном суду.

Он је додао да очекује да УН ураде свој посао и да земље чланице УН једногласно подрже оснивање специјалног суда.

- Српском народу је за мање од 24 сата, послије ослобађања Насера Орића, још једном сипана со на рану одлуком покрајинског парламента да одбије формирање посебног суда чији би задатак био испитивање злочина ОВК - рекао је Ђурић.

Ђурић је указао да ниједна неправда није довијека, да ниједан ратни злочин не застарјева и да ће Србија до краја инсистирати да они, који су одговорни за ратне злочине, буду изведени пред лице правде.

Он је рекао да та одлука не доприноси процесу нормализације односа Београда и Приштине, али да ће у понедјељак у Бриселу ипак бити настављени разговори.

Ђурић је рекао да је за пуну нормализацију односа потребно да сви злочинци и са албанске и српске стране буду иза решетака, где им је мјесто.

- Ми одлазимо на те разговоре ријешени да издејствујемо оно што је обавеза Приштине из Бриселског споразума, а то је формирање снажне заједнице српских општина - прецизирао је он.

Он је рекао да ће већ у недјељу у Бриселу бити започети разговори на експертском нивоу, да ће премијер нешто раније допутовати у Брисел како би се, како је рекао,"заједно спремали за све то", а онда ће у понедјељак бити разговори предсједника Владе Србије у којима ће учествовати министар спољних послова Ивица Дачић и он лично.

Ђурић је рекао да "једва чека понедјељак" како би видио реакцију европских званичника поводом кршења обећања косовског премијера Хашима Тачија да неће ни једну једину ријеч дати у јавности поводом формирања заједнице српских општина.

- Не само да Тачи није одржао ту своју ријеч, већ је погрешно представљајући садржину тих разговора, покушао да их омете - истакао је Ђурић.

Говорећи о ономе што је договорено у Бриселу током преговора који су се одвијали претходних дана, Ђурић је рекао да насупрот тврдњама покрајинских званичника, у Бриселу ништа још ништа није договорено.

- Те тврдње имају за циљ да ставе под додатни притисак Владу Србије, српску делегацију у преговорима, али они који познају начин на који Вучић води преговоре, знају да такво понашање може само још да нас утврди у увјерењу да радимо праву ствар - истакао је он.