latinica  ћирилица
26/06/2015 |  21:27 | Аутор: СРНА

Грчка одбацила приједлог кредитора

Најновији спасоносни план који су кредитори предложили Грчкој у замјену за буџетске резове не може бити прихваћен јер садржи рецесивне мјере, а програм за петомјесечно продужење актуелног програма кредитне помоћи потпуно је неадекватан, навео је извор из грчке владе.

Према том приједлогу, чији су дијелови данас процурили у јавност, повјериоци су предложили Грчкој продужетак од пет мјесеци финансијске помоћи у оквиру којег је пакет помоћи од 12 милијарди евра који би био исплаћен у четири дјела, до новембра, јавља АФП.

Грчка влада је потврдила детаље тог документа, наводећи да приједлог предвиђа хитну исплату 1,8 милијарди евра, уз мјере Владе Грчке које би одобрила њена скупштина како би држава избјегла банкрот 30. јуна, када треба да плати рату дуга ММФ-у од 1,5 милијарди евра.

Остатак од 12 милијарди евра би се исплаћивао зависно од спровођења реформи у Грчкој.

- Јасно је да приједлог, изузимајући рецесивне и социјално деструктивне мјере, садржи и знатан финансијски јаз у том петомјесечном периоду. А, то би довело до нових и тешких преговора и новог меморандума о штедњи на крају ове године - додали су извори блиски влади у Атини.

Атина је поручила да не може да прихвати захтјеване реформе јер би оне привреду оставиле у рецесији, а понуђени новац не би био довољан да ријеши проблеме.

- Приједлог кредитора значио би покретање реформи које воде у рецесију као услов за финансирање, што је потпуно неодговарајуће - наводи се у саопштењу грчке владе.

Премијер Грчке Алексис Ципрас је за вечерас сазвао хитан састанак владе на ком ће се разговарати о реформском плану.

Грчки министар финансија Јанис Варуфакис изјавио да је Грчка већ пристала на бројне уступке и да ће на сутрашњем састанку еврогрупе покушати да договори мјере које би укључивале реструктурирање дијела грчког дуга и продужетак кредитирања.

Ванредни преговори Грчке и њених кредитора - Европске комисије, Европске централне банке и Међународног монетарног фонда - завршени су јуче без договора, а нови преговори су најављени за викенд, само пар дана уочи 30. јуна када Грчкој долази на наплату 1,5 милијарди евра дуга према ММФ-у и када истиче међународни пакет помоћи.