latinica  ћирилица
26/06/2015 |  22:19 | Аутор: ТАНЈУГ

Словенија: Код Јанше пронађено 210.000 евра спорних прихода

Словеначка агенција за борбу против корупције објавила је резултате истраге према којима је имовина опозиционог челника Јанеза Јанше повећана "за најмање 210.000 евра", да за њу није утврђен извор и да је то било у вријеме када је Јанша био на јавним дужностима као посланик у парламенту или предсједник владе.

Агенција је потврдила налаз претходног састава, које је водио садашњи министар правосуђа Горан Клеменчић.

Тада је било утврђено да та средства Јанша није пријавио у имовинској карти, због чега постоји сумња да је био у сукобу интереса.

Извјештај је из 2013. године и изазвао је политичку кризу и пад тадашње Јаншине владе.

Након што је Уставни суд претходни налаз поништио из формалних разлога, јер Јанша о коначном извјештају није имао прилику јавно да се изјасни, поступак провјере његовог финансијског стања поновљен је, а закључак финанцијске истраге готово је истовјетан као и претходни извјештаји.

У њему се спомиње да је Јанша половину свог стана у Љубљани купио средствима предузећа коме је по вишој цијени од тржишне продао своју викендицу, а то је предузеће онда у вријеме прве Јаншине владе добијало велике јавне наруџе.

Реагујући на нови налаз агенције за борбу против корупције, Јанша је раније поручио да је он објављен противно закону, јер је Уставни суд ранији извјештај с истим тврдњама у цјелости поништио и да се сада само понављају оптужбе на његов рачун до којих се дошло спорним, и како је рекао - и незаконитим методама.

Јанша је био правоснажно осуђен на двије године затвора због корупцијске афере Патрија, али је крајем прошле године привремено пуштен, а Уставни суд је пресуду поништио и одредио ново суђење.

Словеначки Уставни суд потом је Јанши вратио посланички мандат, одлучивши да мјера парламента којом му је у јесен прошле године мандат одузет није била у складу са Уставом.