latinica  ћирилица
27/06/2015 |  08:46 | Аутор: СРНА

Ципрас заказао референдум за 5. јул

Грчки премијер Алексис Ципрас одлучио је да препусти народу одлуку о будућности земље и након хитне сједнице кабинета заказао је референдум за недјељу, 5. јул.

У обраћању нацији Ципрас је рекао да је план кредитора "понижавајући" и оцијенио да су мјере штедње које су затражене "неподношљиве".

- Након пет мјесеци тешких преговора, наши партнери су, нажалост, изнијели приједлог који је ултиматум грчкој демократији и грчком народу. Ултиматум који је супротан темељним принципима и вриједностима Европе - рекао је он.

Ципрас се тако одлучио за драматичан потез због кога ће цијела Европа бити на иглама до сљедећег викенда, наводи британски Гардијан.

- Пред нас су ставили ултиматум и историјска одговорност наше земље и нашег народа је да на тај ултиматум одговоримо - рекоа је Ципрас.

Навео је да ће на том референдуму бити донесена "историјска одлука" и да је обавијестио лидере Француске и Њемачке, као и шефа Европске централне банке Марија Драгог о својој одлуци.

- Затражио сам да продуже рок за помоћ на још само неколико дана како би могао да се заврши овај демократски процес - рекао је Ципрас.

Грци ће тако наредног викенда са "да" или "не" одговарати на питање да ли желе да пристану на повећања пореза и смањење пензија у укупној вриједности од осам милијарди евра, што захтијевају ЕУ, ЕЦБ и ММФ, како би пустили нову траншу помоћи грчкој економији.

Премијер се нацији обратио само неколико сати након што се вратио са нове туре преговора у Бриселу и након што је објављено да су Грци одбили посљедње захтјеве кредитора.

- Поштоваћу резултат, какав год да буде - рекао је Ципрас.

Нешто раније, њемачка канцеларка Ангела Меркел апеловала је да грчка страна прихвати приједлог што прије и оцијенила да је понуда "изузетно великодушна".

Поједини министри у грчкој влади су послије хитне седнице назвали захтјеве кредитора "варварским", а министар за развој Панајотис Лафазанис рекао је да ће позвати све грађане да на референдуму гласају против приједлога Европе.

- Грци ће гласно и јасно рећи "не" на овом референдуму - рекао је он.